La justícia de Sardenya ha donat per tancat el procediment que se seguia contra Carles Puigdemont després que fos detingut durant una visita a l'Alguer el setembre del 2021. En un escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, la Cort d'Apel·lació de Càller ha considerat extingit el procediment obert sobre l'euroordre contra Puigdemont, després que l'advocat general —que actua com a enllaç dins de l'espai Schengen per tramitar les euroordres— ha fet arribar al tribunal una nota en què comunica que l'ordre de detenció europea contra el president exiliat havia estat revocada pel jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

La decisió de la justícia italiana s'ha conegut el mateix dia en què el Suprem ha comunicat que Llarena manté el processament contra Puigdemont pels delictes de malversació agreujada i desobediència, i desestima la petició de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat d'imputar al president exiliat el nou delicte de desordres públics agreujats. En el seu escrit, Llarena admet que haurà d'esperar les resolucions pendents dels tribunals europeus per decidir si demana una nova euroordre.

Detenció a l'Alguer

Puigdemont va ser detingut a Sardenya el setembre del 2021, quan es dirigia a l'Alguer per participar en l'aplec internacional Adifolk. Posteriorment, va ser posat en llibertat, però el seu cas es va veure deu dies més tard davant de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, on es va decidir suspendre el procediment a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciés sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena amb relació a les euroordres i sobre la immunitat de Puigdemont com a eurodiputat. El passat 31 de gener, el TJUE va respondre a les prejudicials de Llarena i va obrir la porta a la possibilitat de denegar les euroordres per un risc de vulneració de drets contra "un grup objectivament identificable". Falta encara que Luxemburg es pronunciï sobre la immunitat de Puigdemont com a eurodiputat.

En qualsevol cas, l'advocat general ha fet arribar al tribunal de Sardenya una nota en què, amb l'objectiu de determinar jurisdiccions, comunicava que l'euroordre havia quedat revocada pel jutge Pablo Llarena, per la qual cosa no hi ha cap més petició a partir de la qual donar continuïtat al procediment en curs.

Per tot plegat, el tribunal d'apel·lació va decidir dos dies després l'extinció del procediment obert contra el president Puigdemont i així ho ha comunicat a les parts amb data del 13 de març.

Itàlia ha estat el tercer país que ha desestimat executar l'euroordre contra Puigdemont. A Alemanya, el Tribunal de Schleswig-Holstein va rebutjar el delicte de rebel·lió i només va acceptar extradir-lo per malversació, la qual cosa va ser rebutjada per Llarena. En el cas de Bèlgica, que va deixar el president a l'exili en llibertat després de presentar-se voluntàriament en les tres ocasions en què Llarena va tramitar una euroordre contra ell, el cas dels polítics exiliats va quedar sentenciat amb el pronunciament del Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les contrari a l'extradició de Lluís Puig.