El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha frenat de manera cautelar les noves normes del Toro de la Vega, per la qual cosa la festa prevista per dimarts que ve al municipi de Tordesillas (Valladolid) es regirà per les mateixes normes dels anys anteriors, és a dir, sense mort de l'animal i sense la possibilitat que els llancers li col·loquin divises amb arpons. La justícia ha emès una interlocutòria aquest divendres per la qual se suspèn cautelarment l'ordre del govern autonòmic que permetia aplicar la nova normativa del torneig aprovada per l'Ajuntament el mes de gener passat, segons informa El Independiente.

Mentrestant, la Fiscalia de Medi Ambient ha decidit arxivar la investigació que va obrir després de la denúncia que va presentar dijous el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 demanant que impedís la celebració del polèmic Torneig del Toro de la Vega, que està previst per dimarts que ve a Tordesillas (Valladolid), perquè considera que "no hi ha indicis de la comissió de cap delicte". Així ho ha acordat el fiscal de sala de Medi Ambient, Antonio Vercher, en un ofici que ha comunicat aquest divendres al director general de Drets dels Animals, Sergio García Torres.

Vercher creu que "no hi ha indicis de la comissió de cap delicte, sense perjudici de l'anàlisi del concret ajust a la legalitat administrativa de l'ordre MAV/946/2022, de 5 de juliol, per la qual es declara la conformitat de l'adaptació de les bases de l'espectacle taurí tradicional del Toro de la Vega". El fiscal subratlla que aquest "ajust i control, així com l'adopció de mesures cautelars", si escau, correspondria dilucidar-los a la jurisdicció contenciosa administrativa, "no pas al Ministeri Fiscal". En conseqüència, el fiscal acorda arxivar les diligències preprocessals incoades arran de la denúncia del govern espanyol, tot i que indica a l'executiu que encara té la possibilitat de denunciar directament davant del jutjat d'instrucció competent.

La Fiscalia de Medi Ambient recorda que ja s'ha pronunciat en el mateix sentit en peticions similars els anys 2007 i 2015. La qüestió essencial, explica, rau en el fet que hi ha una base legal autonòmica que permet la situació present, i a la qual s'ha adaptat la manera de celebrar aquest tipus de festes.

L'argument de Belarra

 

El Ministeri, dirigit per la dirigent de Podemos Ione Belarra, afirmava que aquestes divises causen danys greus, d'acord amb el que estipulen les bases, que parlen de "dispositius acabats en punxons o arpons que s'utilitzen i estan dissenyats per ser clavats a l'animal". En conseqüència, estimava que l'al·legat incompliment de l'esmentat reglament autonòmic "podria derivar en un delicte de maltractament animal", i per això va instar la Fiscalia a suspendre el Toro de la Vega com a mesura cautelar.