La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha comparegut al Congrés per exposar els plans del seu ministeri, on ha anunciat un estudi orientat a il·legalitzar "aquelles associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme", com és el cas la Fundació Franco. En segon lloc, ha explicat que s'impulsaria una reforma de la Ley de memòria històrica del 2007 ―en la línia que el PSOE va proposar quan era a l'oposició―, plans de recerca de desapareguts i víctimes de la Guerra Civil i la dictadura i programes d'exhumació, que assumirà el govern espanyol. 

L'objectiu de Delgado és garantir el "dret a la reparació de les víctimes", sense "qualificar les víctimes" d'un bàndol i l'altre, sinó sota la idea de "complir amb els paràmetres dels drets humans, dret internacional, dret comunitari", ha insistit. Es comptarà amb el suport d'experts en matèries relacionades amb el dret, l'arqueologia, l'antropologia forense, associacions de víctimes i memorialistes. Les accions dutes a terme ―dades d'exhumació, persones localitzades, peticions enregistrades, estudis sense resultat...― es publicaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) o de la comunitat. 

En segon terme, la reforma de la Llei de memòria històrica anirà orientada a la creació de comissions de la veritat, exhumar Franco per "resignificar" el paper del Valle de los Caídos, suprimir els vestigis i símbols de la guerra i la dictadura franquista, cosa que es forçaria per mitjà de sancions. A més, es declarà la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes (Tribunals d'Ordre Públic) i les seves sentències condemnatòries.