El diari suís Neue Zürcher Zeitung, el més ifluent del país, ha publicat un article en què es qüestiona la independència del poder judicial a l'estat espanyol. La peça la signa Ute Müller, que explica l'escàndol generat pel whatsapp del diputat popular Ignacio Cosidó, en què es vantava d'un acord entre els grans partits polítics per controlar els principals òrgans judicials.

Müller posa el seu focus en el jutge Marchena, que primer va acceptar el càrrec de president del Consell General del Poder Judicial pactat entre els grans partits, i que després va rebutjar-lo, en descobrir-se la piulada de Cosidó, però que pretén mantenir-se com a jutge del judici contra els polítics independentistes que està a punt de començar. L'article qualifica el plet de "cas explosiu" i s'interroga sobre la conveniència que Marchena el porti.

El mitjà suís explica que els presos ja han demanat la recusació del jutge, tot argumentant la seva manca d'imparcialitat. Però a més a més explica que se'ls acusa, entre d'altres, d'un delicte de "rebel·lió", i apunta que les autoritats de quatre països europeus han rebutjat les ordres d'extradició contra Puigdemont i altres polítics catalans en qüestionar el delicte de rebel·lió. A més a més, afegeix que un bon nombre d'advocats penalistes han denunciat que no es pot aplicar l'article 472 del Codi Penal perquè no va haver-hi violència en els fets que es jutgen.

Però, a més a més, el diari suís explica el cas de l'anormal revisió de la sentència que condemnava els bancs a pagar l'impost de les hipoteques. Explica que la sentència va estalviar els costosíssims reemborsaments dels bancs i apunta que fins i tot va causar greus dissensions en el si del Tribunal Suprem.

Finalment, Müller apunta que la justícia espanyola està molt qüestionada internacionalment. Explica el cas de la condemna a Espanya per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans per la manca d'un judici just a Arnaldo Otegi. També explica la condemna del tribunal d'Estrasburg a l'estat espanyol per l'afer dels dos catalans que havien cremat una foto del Rei, i comenta el cas de Valtònyc, que no ha estat extradit per Bèlgica.

Müller acaba l'article apuntant que un organisme de la UE ha criticat el mètode espanyol de nomenament dels jutges dels alts organismes del poder judicial i acaba afirmant que "no és d'estranyar que Espanya sigui sempre un dels pitjors en les enquestes anuals sobre la independència del poder judicial".