Nou cop a la Fiscalia. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha rebutjat el recurs de la Fiscalia i ha confirmat l'absolució d'Enrique Tenreiro, l'artista que en 2018 va pintar amb pintura vermella la tomba de Franco al Valle de los Caídos. L'artista de la Corunya va realitzar aquesta actuació en la vespra del dia de difunts per la reconciliació dels espanyols, tal com va manifestar en el judici. Va afirmar llavors que ni Benito Mussolini ni Adolf Hitler guarden sepultura en llocs públics i que el fèretre del dictador estava "fora de lloc en un mausoleu pagat per tots".

El TSJ de Madrid, ha reiterat la decisió de l'Audiència Provincial, i diu que no hi ha proves de què la intenció de l'artista  fos “atemptar contra la llibertat de consciència o els sentiments religiosos” de les persones que estaven en la basílica. Els magistrats consideren que l'acusat ni va pertorbar el ritu catòlic de la missa ni va faltar al respecte a la memòria dels morts. "No hi ha prova ni indici que la seva intenció en dibuixar el colom en la làpida funerària quan anava a començar la missa de les dotze del migdia del 31 d'octubre del 2018 fos la d'atemptar contra la llibertat de consciència o els sentiments religiosos", recull la fallada judicial. És més, entenen que la seva acció “no va estar motivada per un dolós propòsit d'impedir la celebració de la missa, que ni tan sols havia començat, i que, en tot cas, es va veure retardada uns moments” i que, per tant, no va ser interrompuda de manera violenta. 

Recurs retirat

Primerament, la Fiscalia va recórrer l'absolució, tot i que, la sentència revela que dues setmanes després es va retirar el recurs. “Interessa que se li tingui per desistit del recurs interposat”, diu la sentència sobre el paper del Ministeri Públic, que abans del judici va arribar a demanar un any de presó per a Tenreiro per pintar la tomba de Franco i va arribar també a anunciar un recurs que posteriorment va ser retirat. Els jutges van estudiar, per tant, el recurs de l'Associació per a la Defensa de la Vall dels Caiguts i la Fiscalia, finalment, va demanar que es confirmés l'absolució. La Fiscalia va presentar el seu recurs, segons la sentència, el 31 de gener d'enguany i va ser fet públic davant els mitjans de comunicació el 9 de febrer. Un recurs que, segons el comunicat del Ministeri Públic madrileny, apostava per condemnar-li per un delicte contra els sentiments religiosos: “És evident que l'acusat es va extralimitar en la manera de manifestar-se en vulnerar sense cap necessitat la llibertat religiosa i de culte, doncs bé podia haver desplegat la seva conducta a manera de protesta en qualsevol altre lloc que no fos el de culte”, deia el recurs. Ara aquesta sentència revela que el recurs va ser retirat uns dies més tard, el 14 de febrer, quan sol·licita que es tingui per desistit i canvia d'estratègia: la Fiscalia va passar a alinear-se amb la defensa de Tenreiro i va sol·licitar la desestimació del recurs de l'Associació que exercia l'acusació.

La Fiscalia demanava 1 any de presó

Un any de presó i una indemnització de 833,41 euros per danys a Patrimoni Nacional. Això és el que la Fiscalia Provincial de Madrid demanava per l’artista gallec Enrique Tenreiro per haver realitzat una pintada sobre la tomba del dictador Francisco Franco un colom i el text “Per la llibertat”, a la basílica del Valle de los Caídos. Els fets van tenir lloc l’octubre del 2018, abans de l’exhumació, i se li imputava un delicte contra la llibertat de consciència. L’escrit d’acusació de la Fiscalia mantenia que l’artista corunyès va accedir a la basílica el 31 d’octubre del 2018 “ocultant a la seva roba un pot de plàstic amb pintura de color vermell i un pinzell”. Un cop a l’interior, continua la Fiscalia, va dirigir-se a la part posterior de l’altar major on es trobava la tomba del dictador i “amb evident menyspreu cap als sentiments religiosos dels presents i emparant-se en la seva concepció sociopolítica de la societat", va fer la pintada sobre la làpida. Tenreiro va ser interceptat pels agents de seguretat del recinte, que van trucar a la Guàrdia Civil perquè ells no tenien capacitat per detenir-lo. Finalment, l'artista va ser detingut. L'artista va assegurar llavors que "no estic en contra de la unitat d'Espanya, però Franco va matar molta gent".