El jutjat de Gant decidirà finalment si extradeix o no Miguel Arenas Beltrán, més conegut pel seu nom artístic, Valtònyc, per terrorisme el pròxim 9 de juny.

Així ho ha anunciat el mateix raper a través de les xarxes socials aquest dimarts. En el missatge, Valtònyc recorda que l'únic motiu pel qual Espanya vol la seva extradició és per haver compost cançons.

Fonts de la defensa asseguren que el jutge pot decidir el mateix dia sobre el cas, però veuen més probable que simplement anunciï la data de la sentència després d'haver escoltat les parts i d'haver analitzat la resolució del Tribunal de Justícia de la UE sobre l'aplicació de l'euroordre automàtica.

L'alt tribunal de Luxemburg va concloure a principis de març que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar l'extradició del cantant per la via ràpida. Per tant, ara el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha de determinar si els delictes pels quals va ser condemnat el raper són equivalents en la legislació belga.

En qualsevol cas, l'eventual sentència encara podria ser recorreguda a una tercera instància judicial. La primera instància va denegar l'extradició a Espanya que va reclamar a Valtònyc l'estiu del 2018.

Valtònyc es va exiliar a Bèlgica ja fa dos anys quan l'Audiència Nacional el va condemnar a 3 anys i sis mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona per les lletres de les seves cançons.

El cas de Valtònyc va començar amb una denúncia del president del Cercle Balear, Jorge Campos, l'agost del 2012 per la cançó Circo Balear, per contenir amenaces contra la seva persona i altres integrants d'aquesta entitat mallorquina.