El Tribunal de Cassació de França ha acceptat definitivament el principi de lliurament a Espanya de l'exlíder d'ETA Josu Ternera, objecte d'una ordre de detenció europea. No obstant, abans de ser entregat a Espanya, haurà de ser jutjat dues vegades a França per dos casos de terrorisme. El primer judici se celebrarà el proper febrer de l'any que ve davant el Tribunal d'Apel·lació de París i el segon, el juny davant el Tribunal Penal del mateix organisme.

Ternera, de 69 anys, va comparèixer aquest passat mes d'octubre al jutjat d'apel·lacions amb una cara esvelta, vestit de negre. Amagat el 2002, va ser detingut el maig del 2019 al pàrquing d’un hospital francès als Alps, on anava a ser tractat. Portava una polsera electrònica. Ternera va ser condemnat el 2010 a cinc anys de presó en primera instància i després a set anys d’apel·lació. Com que aquestes sentències es van dictar en absència, va poder sol·licitar un nou judici en persona. Les seves empremtes digitals i les del seu fill es van trobar el 2002 a Lourdes i Villeneuve-sur-Lot.

Josu Urrutikoetxea va ser nomenat el 1999 com un dels tres negociadors del procés de pau, finalment, avortat. Va ser ell qui, el 3 de maig de 2018, va anunciar la dissolució de l'organització. La seva defensa al·lega que la justícia espanyola ho havia tingut a la seva disposició durant molt de temps i que no obstant això no va posar en marxa les acusacions en contra seva.