El nou sindicat policial Jupol (Justícia Policial), sorgit de l'associació Jusapol, que reivindica una equiparació salarial entre els membres de diferents cossos policials i que ha protagonitzat manifestacions a Barcelona per homenatjar els agents que van participar en la repressió violenta del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, ha guanyat les eleccions al Consell de la Policia en obtenir 9 dels 14 representants, un resultat amb el qual aquesta organització irromp en aquest òrgan amb majoria absoluta i arrabassa l'hegemonia sindical al cos al SUP, amb 40 anys d'història.

Segons han informat diferents sindicats, Jupol ha aconseguit el major nombre de consellers. En l'escala bàsica, que agrupa el gruix d'agents cridats a les urnes i que suposa deu dels catorze representants del Consell, la nova organització ha obtingut set vocals.

Participació del 72,7%

Més de 66.700 policies espanyols estaven cridats dimecres a les urnes, dels que han participat el 72,7 per cent per elegir els seus representants, una cita marcada per l'arribada d'un nou rival, Jupol, que els sindicats tradicionals acusen de populisme i de ultrapassar les línies vermelles de les discrepàncies entre les organitzacions.

Jupol va néixer l'abril de 2018, tot just un mes després que la resta de sindicats firmessin amb l'equip del Ministeri de l'Interior dirigit per Juan Ignacio Zoido (PP) un acord de pujada salarial fins a 2020 que aconseguiria equiparar la nòmina d'un policia nacional a la d'un mosso.

Jusapol, el germen

Però el germen de Jupol es remunta a 2017 amb la creació de l'associació Jusapol, integrada per policies i guàrdies civils, en un clima de desafecció de les forces de seguretat amb els seus sindicats i associacions després de les retallades salarials per la crisi i en mig del desplegament de milers de funcionaris a Catalunya per evitar el referèndum il·legal de l'1-O.

De fet, milers d'agents d'ambdós cossos es van fer fora llavors per protestar per la desigualtat salarial entre un policia i un guàrdia civil respecte a un mosso.

Catorze representants estaran en el Consell: deu de l'escala bàsica, dos de l'executiva, un de la superior i un altre de l'escala de subinspecció.

Els consellers electes seran els futurs interlocutors amb l'Administració en qüestions com les condicions d'ocupació dels policies o en la recerca de solució a conflictes que es plantegin.

Després del procés electiu d'aquest dimecres, els 14 representants queden distribuïts de la següent manera:

-Nou consellers per a Justícia Policial (Jupol): set representants de l'escala bàsica, un de la de subinspecció i un altre de l'executiva.

- Dos representants del Sindicat Unificat de Policia (SUP), ambdós de l'escala bàsica.

- Dos consellers del Sindicat Professional de Policia (SPP): un de l'executiva i un altre de la superior.

- Un representant de la Confederació Espanyola de Policia (CEP) de l'escala bàsica.

No han obtingut representació la Unió Federal de Policia (UFP) que comptava en l'anterior consell de 2015 amb dues veus i l'Alternativa Sindical de Policia (ASP) que va obtenir-ne una.