Els diputats de Junts per Catalunya han presentat un escrit davant del TC perquè no accepti el recurs que avui ha anunciat el Govern de Mariano Rajoy contra el ple d'investidura de Carles Puigdemont, previst per al dimarts. Així mateix, JuntsxCat ha presentat una demanda urgent davant del Tribunal Suprem contra aquest mateix acord anunciat avui pel Consell de Ministres. En cas que aquestes vies no serveixin per aturar l'acció de l'executiu espanyol contra la investidura, els diputats recorreran al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

El TC decidirà demà a les 13h sobre el recurs del Govern de Rajoy i, tan bon punt s'ha confirmat la decisió del Consell de Ministres de presentar-lo malgrat l'informe en contra del Consell d'Estat, JuntsxCat ha entrat un escrit reclamant la no acceptació. Pel que fa al Suprem, s'ha presentat a les 17h un procediment de protecció dels drets fonamentals en què es demana la suspensió de manera cautelar de l'actuació amb la qual el Govern espanyol intenta paralitzar la investidura. Els diputats argumenten que vulnera drets bàsics dels diputats.

"Es tracta d'una actuació preventiva per a evitar un mal major, que és que si s'accepta aquesta demanda sense fonament es vulnerarien els drets dels diputats catalans", ha assegurat el vicepresident primer del Parlament i diputat  de JuntsxCat, Josep Costa, i la diputada Gemma Geis, als passadissos de la Cambra.

"L'objectiu és que se suspengui la petició de suspensió del Govern espanyol i per tant no hi hagi cap decisió que impedeixi el normal funcionament del ple de dimarts", han sintetitzat.

Si els màxims òrgans de la jurisdicció espanyola no atenen aquestes peticions i s'arriba a confirmar la suspensió del ple, els diputats acudirà a Estrasburg a denunciar la vulneració dels articles 10 i 11 del Conveni Europeu de Drets Humans i l'Article 2 del Tractat de Lisboa, sobre democràcia i vulneració de drets, han advertit els diputats.