Aquest dimarts, la Mesa del Parlament es reuneix per primera vegada des que la Junta Electoral Central donés 10 dies de termini a l'òrgan de govern de la cambra per pronunciar-se sobre l'escó de Laura Borràs. Des de Junts per Catalunya, consideren que aquesta és una "nova ingerència" de la JEC i reivindiquen que "la composició del Parlament la decideixen els ciutadans i no els tribunals". En aquesta línia, Josep Rius, portaveu del partit, ha traslladat la pressió a la vicepresidenta primera de l'hemicicle en funcions de presidenta, Alba Vergés: "La Junta Electoral s'ha adreçat directament a ella, no a la Mesa, i per tant li correspon a ella respondre" sobre l'acta de diputada de Borràs "d'acord amb les seves conviccions". Per als juntaires, la seva presidenta "ha estat objecte de persecució política i el seu procediment judicial ha estat ple d'irregularitats". Amb tot, la formació espera que es compleixi el reglament del Parlament, però posen el focus en la decisió que adopti Vergés.

"El Govern ha institucionalitzat la incompetència"

En la roda de premsa posterior a l'executiva nacional de Junts, Josep Rius ha fet èmfasi en la gestió que està fent el Govern de la sequera. El partit considera que l'executiu està sent "incapaç" de fer front a aquesta qüestió de manera "eficaç" i els acusen d'haver "institucionalitzat la incompetència". En aquest context, ha posat com a exemples els expedients de la Comissió Europea a administracions com la Generalitat per no haver aprovat la planificació hidrològica de les conques internes del període 2022-2037. "Qui assumirà la responsabilitat d'això?", ha llançat el portaveu juntaire. El també vicepresident de la formació ha criticat que el Govern encara no hagi executat "ni un sol euro dels 1.400 milions" que té l'Agència Catalana de l'Aigua per a la planificació 2022-2037.

A Junts, apunten que els dos principals temes amb els quals discrepen amb Esquerra Republicana són la contractació d'emergència —segons ells, els republicans sostenen que no cal— i les sancions als ajuntaments que no tinguin plans de sequera. "El Govern manté una política de fiscalització i no d'acompanyament, que és el que cal", ha lamentat Rius. El partit creu que estan actuant amb "responsabilitat", però alerten que aquesta responsabilitat "no servirà per avalar la incompetència del Govern". És justament en aquest punt quan el portaveu de Junts ha carregat contra la gestió de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà: "Tot això passa amb una consellera desapareguda, que ha necessitat que el president agafés les regnes tot i la seva manca de lideratge perquè ella no està a l'altura de gestionar aquesta problemàtica".

L'acord de claredat per "tapar la foscor de la gestió"

Paral·lelament, Junts per Catalunya assevera que "quan ERC està sola, el Govern va pitjor". "Ara els ciutadans comencen a notar la nostra sortida de l'executiu, perquè quan Esquerra no té l'excusa del soroll dels seus socis, ensenya les seves vergonyes i la manca de capacitat per gestionar el país", ha afegit Josep Rius. Per aquest motiu, segons els juntaires, "potser han ressuscitat a correcuita l'acord de claredat, per tapar els seus fracassos i la foscor de la seva gestió".

Sobre la reunió que aquesta tarda hi haurà entre els governs català i espanyol pel conveni de la B-40, Junts opina que és "l'enèsima constatació que el president Aragonès no compleix els seus compromisos". Finalment, davant la seva incorporació com a número 7 de la llista de Trias per Barcelona, i preguntat per si mantindria la seva tasca com a portaveu del partit si és elegit regidor, Josep Rius ha manifestat que segueix en aquest càrrec i que també posarà "totes les energies" per aquestes eleccions municipals 2023 perquè és "imprescindible que Xavier Trias sigui alcalde de Barcelona".