Junts per Catalunya s'imposaria com a força més votada en l'espai independentista en unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. Així ho mostra una enquesta d'Electomanía per a Crónica Global. Segons el sondeig que s'ha fet amb una mostra de 1.000 entrevistes entre l'1 i el 21 de febrer, Junts repetiria el resultat de les eleccions del 2021 amb 32 diputats, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) n'obtindria 29, en perdria quatre respecte a les anteriors eleccions i seria la segona força independentista més votada. Tanmateix, el partit més votat seria el PSC, que pujaria dels 33 diputats actuals a 39 escons. 

L'espai polític independentista al Parlament es transformaria, però segueix sumant. La CUP perdria un representant i es quedaria amb 8 diputats. Malgrat que tant els cupaires com els republicans perdrien representació, la suma de totes les forces independentistes arribaria als 69 diputats, un més del que cal per a la majoria absoluta. Tot i això, actualment, els partits independentistes sumen un total de 74 escons. 

enquesta catalunya escon crònica global
Font: Crónica Global

Els socialistes es perfilen com els guanyadors dels comicis si es convoquessin en aquest moment. Tot i que amb els 39 diputats que els augura aquest sondeig, es queden lluny de la majoria i necessitarien cercar suports per obrir les portes de la Generalitat. Si es volgués repetir una fórmula de coalició com la del govern espanyol, el resultat d'En Comú Podem no seria suficient. Els comuns obtindrien un pitjor resultat que l'any 2021, passant dels 8 diputats actuals a 5. 

Resultats arreu del territori

El PSC només seria el partit més votant a la província de Barcelona, la resta del territori es reparteix entre Junts i ERC. Per exemple, Junts desbancaria els republicans a Lleida i mantindria el lideratge a Girona. Pel que fa a Tarragona, Esquerra i els socialistes queden frec a frec disputant-se el lideratge. 

El PP en surt reforçat 

Per altra banda, l'enquesta d'Electomanía mostra que el Partit Popular de Catalunya (PP) milloraria els seus resultats, de fet, seria el partit que més creixeria. Actualment, els populars tenen 3 escons i en uns nous comicis pujarien a 12. En canvi, Vox recularia, amb un diputat menys i es quedaria amb 10 representants. 

Fora del Parlament de Catalunya quedarien alguns partits. Per exemple, en intenció de vot, Ciutadans arribaria només al 0,6%, de manera que ni podrien entrar a l'hemicicle ni podrien revalidar els resultats del 2021 amb 6 representants. De fet, Aliança Catalana obté una major intenció de vot: l'1,6%. Tot i que tampoc entraria al Parlament. 

enquesta catalunya cronica global
Font: Crónica Global

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!