Un any de Govern, i mentre que l'executiu reivindica que s'està avançant a bon ritme, un dels dos partits que en forma part, Junts per Catalunya, no veu amb tant d'optimisme aquesta velocitat. Un dia després de la roda de premsa de Pere Aragonès i Jordi Puigneró per fer balanç, el president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha considerat que el conflicte amb l'estat espanyol no ha avançat tal com voldrien perquè la Moncloa no té cap intenció de resoldre el conflicte polític i perquè la via de diàleg no funciona, per això ha reclamat bastir una alternativa que passi per la constitució d'una direcció estratègica de l'independentisme per actuar amb unitat d'acció, també a Madrid, i així consensuar una alternativa al diàleg. I Aragonès, malgrat reconèixer que el diàleg no va tant bé com voldrien, insisteix en abanderar-lo.

"Compartim l'aspiració de la independència de Catalunya. La millor manera de fer-ho és amb el procediment acordat. El primer punt del pla de Govern és la resolució del conflicte polític amb l'estat, i l'única resolució del conflicte passa per la fi de la repressió i per donar als ciutadans la capacitat per decidir el seu futur polític", ha dit Aragonès durant la sessió de control al president aquest dimecres al matí, en el transcurs del ple del Parlament. Davant l'oferiment de Junts de crear una direcció estratègica, el president republicà s'ha limitat a respondre que estan "disposats a compartir el que faci falta per avançar". Ara bé, ha deixat ben clar que això només pot ser sense "regalar mai la bandera del diàleg a un govern de l'estat que podria utilitzar-la per criminalitzar l'independentisme".

Batet, una vegada més, ha insistit que la taula de diàleg està donant "nuls resultats", i també ha fet referència al fet que Pedro Sánchez no estigui donant una resposta a l'altura al CatalanGate: "L'estat espanyol no té cap intenció de resoldre el conflicte polític amb Catalunya. L'estat espanyol no canviarà", ha insistit Batet, que s'ha remès a l'actualitat per justificar les seves consideracions: "Impedeixen el retorn dels exiliats mentre un rei emèrit corrupte torna a l'Estat amb total impunitat; ens espien massivament, sense que Pedro Sánchez doni explicacions i assumeixi responsabilitats; utilitzen una justícia a l'ús que vol revertir els indults, i ordenen operacions il·legals de tot tipus", ha etzibat. 

 

Traslladar el consens a altres àmbits

En el marc d'altres preguntes, Aragonès ha assegurat que valora positivament el camí fet fins ara al capdavant del Govern, arribant a consensos amplis a Catalunya, com el recentment impulsat acord sobre el català a les aules, pactat a quatre bandes entre PSC, ERC, Junts i Comuns. Així, Aragonès, ha defensat que aquest consens polític que ha permès "enfortir el model d'escola catalana" s'ha de traslladar a altres àmbits com el social, ambiental, feminista i democràtic. 

 

Ha estat després d'aquesta intervenció que el líder del PSC, Salvador Illa, ha reiterat una vegada més la intenció del seu partit de formar part de la governabilitat de Catalunya, i és així que una vegada més ha reiterat la seva disposició a l'acord i l'entesa. Aragonès ha contestat que efectivament Govern i l'oposició han de tenir "punts d'entesa", però li ha recriminat el fet d'anar "coixos en el diàleg amb l'estat, que no està anant bé". Illa ha tirat pilotes fora i ha reclamat a Aragonès obri el diàleg a Catalunya entre els partits del Parlament, al que Aragonès ha contestat que aquest diàleg ja s'ha obert i s'està treballant, i ha criticat que el que avui limita les potencialitats del diàleg és la impossibilitat dels catalans per decidir plenament sobre la seva gestió.