Pot semblar una qüestió secundària, encara que, per als partits polítics, la distribució d’escons al Congrés dels Diputats resulta important en termes de visibilitat política durant l'activitat plenària. La Mesa ha aprovat aquest dimarts al migdia la configuració de l’hemicicle durant la quinzena legislatura. I respecte l’anterior no hi ha grans canvis. En destaca que els set diputats de Junts tindran més visibilitat, avançaran posicions i s’asseuran aquesta vegada al costat del Grup Mixt i dels 121 diputats del PSOE, que ocupen pràcticament tota la bancada de l’esquerra. Pel que fa als set d’ERC, els diputats republicans s’asseuran a la part central del ple i estaran encerclats pels de Vox, el PNB i Sumar. Per la seva part, els 137 del PP se situen a la bancada dreta compartint espai amb l’extrema dreta.

distribució escons hemicicle congres laura cercós
Així queda la distribució d'escons per la quinzena legislatura / Gràfic: Laura Cercós.

De fet, la formació ultra és la que queda més disseminada. Els seus 33 representants es col·locaran entre la bancada dreta i el mig de l’hemicicle, darrere dels 31 de Sumar, els cinc del PNB, els set d’ERC -que ocupen la tercera i la quarta filera- i al costat dels sis d’EH Bildu. L’eix central és el que té més varietat cromàtica perquè també acull en les files posteriors alguns diputats del grup parlamentari del PSOE i del PP. De la mateixa manera, la bancada de l’esquerra, al marge dels ministres, la monopolitzen els socialistes, tal com va passar en l’anterior legislatura. Això sí, en la quarta i cinquena filera hi deixen espai per als set de Junts i els tres del Grup Mixt (Unió del Poble Navarrès, BNG i Coalició Canària). En canvi, la part dreta del Congrés queda pràcticament a mans del blau del PP, que cedeix deu cadires a diputats a Vox en la primera, segona, tercera i quarta renglera d’escons.

La composició aprovada s’assembla força a la de l’anterior legislatura, malgrat que aquest cop hi ha menys grups parlamentaris. Fonts del Congrés han explicat que la distribució d’escons s’ha aprovat sense vots en contra: el PSOE i Sumar hi han dit que ‘sí’ i el PP s’hi ha abstingut. Segons les mateixes font, la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha agraït que els grups hagin sigut "flexibles" amb les seves propostes. La configuració del ple, afegeixen, s’ha establert a partir de criteris històrics (amb els grups parlamentaris majoritaris als extrems), de representativitat (proximitat a la tribuna d’oradors i bona visibilitat) i d’accessibilitat (proximitat als passadissos).

La Mesa, amb majoria progressista, també ha aprovat la distribució dels espais de treball. Cada diputat disposarà de mitjana 19/20 metres quadrats que inclouen sales de reunions, despatxos i personal de suport. Amb els grups parlamentaris constituïts, el mapa de l’hemicicle repartit i nomenats els membres de la Junta de Portaveus, ja està gairebé tot llest per convocar sessions plenàries. Per fer-ho, la Mesa ha d’obrir el primer període de sessions. Per ara només està prevista la investidura d’Alberto Núñez Feijóo pel 26 i 27 de setembre, a l’espera que es convoqui un ple per aprovar la reforma del reglament que ha de permetre la equiparació del castellà amb el català, el basc i el gallec.