Junts per Catalunya posarà en negre sobre blanc les diferències amb Esquerra Republicana sobre la derogació del delicte de sedició. La líder de la formació al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha anunciat aquest dijous que presentaran un text alternatiu al que van presentar PSOE i Podemos per modificar el Codi Penal introduint-hi els desordres públics agreujats. El text, segons ha explicat la portaveu de Junts a la cambra baixa, tindrà “un únic propòsit”: homologar el Codi Penal espanyol als estàndards europeus.

Segons Nogueras, el text que es va presentar al Congrés el divendres de la setmana passada “no té un únic propòsit”, ja que inclou conceptes jurídics “indeterminats”, com el de la intimidació. Ha criticat també que es tracti d’una proposició de llei que “intenta que tant els barons del PSOE com a ERC estiguin contents”. “Això no pot ser”, ha afegit. També ha carregat contra les “contrapartides” que representa la proposta, perquè “treuen el delicte de sedició per la porta i el tornen a fer entrar per la finestra en forma de desordres públics agreujats”. La diputada de Junts ha promès presentar un text “sense ambigüitats”. 

Nogueras ha afirmat que el text que presentarà Junts es pot entendre des de dues vies diferents: la idea que allò que va passar a Catalunya durant la tardor del 2017 mai no es pot considerar un delicte -i que, per tant, “no és negociable”- i que cal agafar com a referència la jurisprudència europea. És a dir, la portaveu de Junts ha assenyalat que la seva formació vol emmirallar el seu text als posicionaments que han fet els tribunals europeus sobre el Procés durant els darrers quatre anys. “La proposta del PSOE i Podemos a la qual dona suport un partit com ERC parteix de la sentència del Tribunal Suprem”, ha dit.

 

El passat dimarts Nogueras ja va carregar contra Esquerra Republicana per donar suport a aquest text: “Fins a un cert punt podem entendre que hagin renunciat a continuar lluitant per la independència, però no podem entendre que com a contrapartida hagi acceptat limitar encara més els drets fonamentals”, va manifestar. Va recordar, també, que així ho han denunciat ja algunes associacions defensores dels drets civils. Segons la líder de Junts a la cambra baixa, amb la modificació del Codi Penal “no només es limiten els drets dels qui lluiten contra la independència, sinó dels que també volem defensar drets fonamentals”; cosa que, a parer seu, fa recordar “d’aquells moments tan foscos d’Espanya en els que imperava la por”.

Llei del ‘només Sí és Sí’

Preguntada sobre què opina Junts dels darrers casos en els quals alguns condemnats per agressió sexual han vist rebaixades les seves penes en aplicació de la llei del ‘només Sí és Sí’, Nogueras ha recordat que Junts ja ha demanat la compareixença de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. La portaveu de la formació ha explicat que la diputada Pilar Calvo és qui s’encarrega d’aquests aspectes, i que ella “ja havia estat advertida que això podia passar”.