"La República catalana ha guanyat la monarquia del 155". Així s'ha expressat el president i candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, després de la victòria independentista, que ha revalidat la seva majoria absoluta amb 70 diputats malgrat la victòria de Cs. Puigdemont ha comparegut a Brussel·les acompanyat dels consellers que són amb ell a la capital belga, tant del seu partit com d'ERC

Després dels resultats electorals d'aquest 21-D, Puigdemont ha defensat que "Rajoy i els seus aliats han perdut" i ha demanat posar fi al 155, a més de defensar que cal la "restitució de la democràcia alterada i la del Govern legítim" i ha exigit que els presos siguin alliberats.

"Han perdut el plebiscit que buscaven per legalitzar el cop d'estat del 155", ha assegurat el president i candidat, que ha afegit també que "la recepta Rajoy no funciona". "O canvia de recepta o canviarem més ràpidament de país del que ens havíem proposat", ha reivindicat. 

Carles Puigdemont eleccions 21-D - EFE

EFE

Per tot això, ha demanat una "recepta política" per a les demandes catalanes. En aquest sentit, ha assegurat que tant el govern espanyol com l'Ibex 35 i Europa han de prendre nota de la victòria independentista i "començar a fer política". Puigdemont també ha recordat que les forces independentistes han tret un 47,5% dels vots, però que els partidaris del referèndum superen el 50%. Per això, exigeix una reacció del govern espanyol.

Esclat d'eufòria a JuntsXCat

Els resultats electorals d'aquesta nit han provocat un esclat d'eufòria a la seu electoral de JuntsXCat. La candidatura de Puigdemont s'ha mostrat molt satisfeta pels bons resultats obtinguts, ja que han quedat segona força, i també per la revalidació de la majoria independentista. Tot i la victòria de Ciutadans, amb 37 diputats, els independentistes sumen 70 diputats al Parlament, quan la majoria absoluta està als 68.

Així, han celebrat la victòria, on s'han pogut sentir els crits d'"independència", "Puigdemont, president" o "llibertat".

"Hola Soraya, el Govern Puigdemont ha guanyat. Les urnes han escapçat el PP", ha clamat el candidat i fins ara conseller Jordi Turull que ha comparegut davant la premsa a la seu electoral de la candidatura establerta a Barcelona acompanyat de la resta de candidats. També ha parlat Josep Rull, que ha defensat que "és impossible empresonar la voluntat democràtica d’un poble".

"El 155 ha perdut a les urnes", ha reivindicat també la cap de campanya i número deu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que ha afegit: "Puigdemont 34, Rajoy 4 (tot i que finalment el PP n'ha tret 3). Independentistes 70, (bloc del) 155, 57". També s'ha expressat en termes semblants el portaveu de la candidatura, Eduard Pujol, que ha assegurat que aquest 21-D s'ha derrotat "l'a por ellos".

JuntsXCat queda segona i guanya a Girona i Lleida

Els resultats de Junts per Catalunya han estat força superiors als que els pronosticaven les enquestes, que els situaven com a tercera força per darrere d'ERC i amb entre 24 i 30 escons. Finalment, n’han aconseguit 34. A més, la llista 'del president’ ha guanyat dins el bloc sobiranista, quedant dos escons per sobre d’Esquerra Republicana (32), mentre que la CUP només n’ha aconseguit 4. El bloc, a més, revalida majoria absoluta tot i la victòria de Ciutadans, que ha aconseguit 36 diputats.

La candidatura, que va arrancar fa poc més d’un mes, ha guanyat a les demarcacions de Lleida i Girona, mentre que el partit d’Inés Arrimadas ho ha fet a Barcelona i Tarragona.  Així, JuntsXCat ha passat per davant dels seus exsocis de Govern i grup parlamentari per un diputat a Lleida i 3 a Girona. Per contra, la llista de Puigdemont ha quedat tercera a les altres dues demarcacions, on han estat superades per Cs i ERC. Puigdemont també ha guanyat en 29 de les 42 comarques catalanes.

Nit electoral amb forta expectació mediàtica

Junts per Catalunya ha celebrat la nit electoral a l’Hotel Catalonia Eixample en mig d’una forta expectativa mediàtica. Tot i que el candidat de la llista, Carles Puigdemont, no hi ha pogut ser present i ha seguit el recompte des de Bèlgica, 120 mitjans de comunicació, dels quals 63 eren estrangers de procedències ben diferents, s’hi ha aplegat. Entre ells, hi havia periodistes europeus, de països com Itàlia, França, Alemanya, Portugal, Bèlgica, Regne Unit, Suïssa, Noruega, Suècia; però també de llocs més llunyans com EEUU, Uruguai, Argentina, Bèlgica, Austràlia, Qatar, Xina, Japó.

Des de la sala de premsa de la seu de Barcelona, s'ha connectat amb la compareixença que ha fet Puigdemont des de Brussel·les juntament amb els altres consellers, un tècnica que ha estat recorrent durant tota la cursa electoral del 21-D.

Puigdemont seu Junts per Cat eleccions 21-D - EFE

EFE

De fet, la campanya de la ‘llista del president’ ha estat la que més ha fet ús de les noves tecnologies, degut a la impossibilitat del seu candidat de ser present als actes electorals. Així, han fet 12 connexions satèl·lit en directe, 20 missatges de vídeo gravats i 10 actes per videoconferència. També s’han fet 350 actes per tot el país. L’acte final de campanya, en el que es va fer un ’megamíting’ en 70 punts d’arreu de Catalunya i on hi van assistir 5.000 persones, mentre que 59.900 ho van seguir per internet. El vídeo més vist de la campanya, però, ha estat l’spot gravat per Jordi Sànchez des de la presó que acumula ja 124.940 visualitzacions.