Els negociadors de JuntsxCat han fet arribar aquest dimecres a ERC la declaració en forma de proposta de resolució amb què els grups independentistes plantegen expressar davant del Parlament el reconeixement i defensa de la presidència de Carles Puigdemont i de les institucions catalanes suspeses per l'article 155 de la Constitució, segons ha pogut saber El Nacional.

Aquesta declaració hauria de ser la prèvia al ple d'investidura i ha de servir, per tant, de clau per desbloquejar la legislatura. En el text es defensa la legitimitat de la presidència de Puigdemont i de les institucions catalanes, a més de denunciar la suspensió de l'autogovern i les agressions de l'Estat i el govern de Mariano Rajoy.

Tot i la varietat de propostes que s'han plantejat aquests dies, fons de la negociació apunten que, un cop feta aquesta declaració, si es constata que la investidura de Puigdemont no pot prosperar, es plantejaria un altre candidat, que podria ser el número dos de la candidatura i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, o el conseller Jordi Turull.

La voluntat de JuntsxCat és entrar aquest dijous mateix la proposta de resolució al registre de la Cambra perquè es pugui votar tan aviat com sigui possible.

Esquerra vol d'estudiar en les pròximes hores el contingut de la iniciativa des del punt de vista polític i jurídic abans de donar una resposta i plantejar les esmenes que consideri convenients per consensuar el text. Després que aquest dimecres a les cinc de la tarda els republicans Pere Aragonès i Miquel Martín Gamisans s'han reunit per darrer cop amb els representants de JuntsxCat, els negociadors s'han emplaçat a trobar-se de nou demà, dijous. Amb tot, els republicans veuen difícil poder registrar la iniciativa al Parlament aquest mateix dijous com pretén JuntsxCat.

En la reunió celebrada amb la CUP dilluns a Brussel·les JuntsxCat ja va plantejar la possibilitat de presentar una "proposta de resolució de reconeixement restitutiu del president Puigdemont", amb una invocació a l’1-O i el 27-O. Aquesta resolució, segons la previsió que es va fer arribar als cuparies i que aquests han fet saber a la militància s’havia d’aprovar al final d’aquesta mateixa setmana.

El fet que els negociadors recuperin ara la proposta original d'investir Puigdemont al Parlament faria descartar altres vies que s'han plantejat els darrers dies i que, de fet, JuntsxCat havia desestimat ja com la convocatòria d'una Assemblea d'Electes a Brussel·les.

El que no es desestima, però, és la reforma de la Llei de Presidència que s'activaria un cop la legislatura s'hagi posat en marxa. La reforma d'aquesta llei es faria amb l'objectiu, entre d'altres, de permetre la investidura del president a distància.