L'independentisme va evidenciar aquest dimecres al Parlament les seves diferències sobre el com i el qui en les negociacions per l'amnistia i l'autodeterminació, dos elements que —si més no— coincideixen que han de formar part de la negociació per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. El president a l'exili, Carles Puigdemont, advertia a principis de setmana que ell no se sentia concernit pels acords i les negociacions d'ERC amb el PSOE. Aquesta fractura va cristal·litzar en la presentació de propostes de resolució per separat d'Esquerra, Junts i la CUP. També els comuns en va presentar una sobre l'amnistia, i una votació sobre un nou "acord polític" entre Catalunya i l'Estat. Per salvar aquesta divisió, els grups tenen fins a les cinc de la tarda per presentar transaccions sobre temes similars. Els telèfons treuen fum i les converses i reunions a alt nivell entre les formacions són moltíssimes des de bon matí al Parlament. El risc és alt: si no hi ha entesa independentista —i un cop ja anunciat el 'no' del PSC a aquestes propostes—, aquest divendres el suport a una llei d'amnistia pot sortir debilitat del Parlament pel fet que cap proposta no assoleixi la majoria.

Fonts de Junts per Catalunya expliquen que han plantejat una transacció "de mínims" als republicans i a la CUP per poder salvar una imatge d'unitat independentista sobre aquestes dues qüestions. Les discrepàncies i diferències són profundes i, ara com ara, cap d'ells obre la porta a donar suport a les dels altres grups. Aquestes mateixes fonts dels juntaires indiquen que no poden fer costat a la proposta de resolució d'Esquerra Republicana sobre l'amnistia i l'autodeterminació perquè —a parer seu— planteja una "adhesió" al fet que el Govern sigui qui encapçali i lideri les negociacions sobre aquests dos afers, cosa que Junts esmena a la totalitat i rebutja, perquè "no hi ha hagut rectificació" de l'executiu. Aquest dimecres, des del faristol, Albert Batet exigia al Govern un cop de timó o eleccions anticipades.

El que diu la proposta d'Esquerra Republicana

El text presentat pel grup parlamentari d'Esquerra Republicana recull que el Parlament insti el Govern a "dur a terme totes les accions oportunes per fer possible" la llei de l'amnistia, i repeteixen aquesta expressió pel que respecta a l'exercici del dret a l'autodeterminació. Fonts dels juntaires consideren que cal prescindir d'aquest "lideratge" atorgat a l'executiu per poder arribar a un acord, i per això plantegen la transacció "de mínims" que pugui facilitar una entesa entre els tres partits independentistes. Si no hi ha acord, els juntaires no descarten cap escenari, fins i tot el d'acabar retirant la seva proposta de resolució sobre l'amnistia i l'autodeterminació davant el risc que no pugui tirar endavant en plena topada entre les formacions sobiranistes. Les pròximes hores, doncs, seran d'alta tensió al Parlament si es vol intentar evitar una nova imatge de trencadissa al si de l'independentisme sobre dos aspectes nuclears en la negociació amb l'Estat.