Quatre dies després de les eleccions municipals, Junts per Sant Cugat ha obert converses amb Esquerra Republicana per “explorar escenaris de futur” després dels resultats de diumenge passat que van suposar un tomb polític a la ciutat. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els primers contactes han estat aquesta mateixa tarda. En concret ha estat una trobada entre dos representants de cada partit. Per part de Junts hi ha anat el cap de llista i futur alcalde, Josep Maria Vallès, acompanyat de Jordi Puigneró, exvicepresident de la Generalitat i que en aquestes eleccions anava de número 5 a la llista del partit. Per part d’ERC hi ha anat el seu president local, Oriol Cisteró, i Bernat Picornell, que serà el cap de files dels republicans al consistori després de la renúncia de la fins ara alcaldessa Mireia Ingla, qui, atesos els mals resultats obtinguts, ha decidit plegar i ni tan sols agafarà l’acta de regidora.

Junts pot governar en solitari

I és que Junts tornarà a governar el municipi després de quatre anys en què Mireia Ingla (ERC) ha estat alcaldessa gràcies a un pacte de govern amb PSC i CUP i que el 2019 va posar fi a 32 anys seguits d’alcaldies de CiU i formacions successores. Les urnes han castigat aquest tripartit, ja que les tres formacions han perdut vots i regidors respecte a fa quatre anys, fins al punt que ara els tres plegats sumen 9 dels 25 regidors, molt lluny dels 13 que marquen la majoria absoluta a la quals ara no arriben ni sumant-hi els 2 de Sant Cugat en Comú. Per contra, Junts ha tornat a esdevenir la força més votada i amb els 9 regidors assolits en té prou per assegurar-se l’alcaldia, ja que l'única fórmula que evitaria que Josep Maria Vallès sigui alcalde és que hi hagi un pacte d’esquerres amb el suport de PP i Vox.
 

"Exemple a nivell nacional"


Davant d’aquest escenari, doncs, Junts per Sant Cugat ja té assegurat que Josep Maria Vallès serà investit alcalde el pròxim 17 de juny. No obstant això, la formació guanyadora ha decidit iniciar contactes amb altres grups polítics “per responsabilitat” —diuen fonts del partit— però també per “enviar un missatge molt clar a la ciutadania de Sant Cugat: aquest govern escoltarà tothom”. La decisió de començar per ERC, diuen les mateixes fonts, obeeix a tres factors: els republicans “han estat la segona força més votada al consistori”, també han estat “els principals gestors dels últims quatre anys de l’ajuntament” i en darrer lloc “per donar exemple a nivell nacional” després dels nous escenaris que s’obren a Catalunya arran dels resultats del 28-M i que semblen portar a una mena de retrobament entre Junts i ERC.

Josep Maria Vallès i Jordi Puigneró la nit electoral a Sant Cugat
Josep Maria Vallès i Jordi Puigneró la nit electoral a Sant Cugat del Vallès.

Cap concreció

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, aquesta primera trobada ha estat una "cordial primera presa de contacte", entre les cúpules de Junts i d’ERC a Sant Cugat i aquest dijous no s’ha parlat ni de la possibilitat de pactes concrets ni d'un hipotètic govern de coalició entre els dos partits: “És massa d’hora per parlar d’això i les urnes ens han tret qualsevol urgència perquè la victòria de Junts va ser molt clara”, apunten les mateixes fonts. Junts obrirà ara una mena de ronda informal amb els partits amb representació a l’Ajuntament per analitzar els principals reptes de Sant Cugat.