Junts per Catalunya enllesteix les últimes hores de la campanya de les eleccions generals 2023 amb una crida a la mobilització. El partit ha celebrat un acte aquest divendres al matí a Santa Coloma de Gramenet per fer la lectura del manifest 'Compromís amb Catalunya', on també reivindiquen l'1 d'octubre i carreguen contra l'espanyolització de les eleccions perquè es planteja com una dualitat entre el PSOE i el PP. Des del bressol de la immersió lingüística, els juntaires han afirmat que l'abstenció "no serveix per defensar Catalunya, ni els seus ciutadans, ni les seves famílies, ni les seves associacions, ni les seves institucions, ni les seves empreses". "L'abstenció no ens apropa a la independència", reblen al manifest.

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

🟡 Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?

Tot i assegurar que respecten el dret a abstenir-se, afegeixen que només serveix perquè "l'absència dels independentistes s'ompli d'escons de l''a por ellos'" i que, a més, allunya del "poder de canviar les coses". "És una decisió d'un dia que podem estar pagant durant anys", han volgut alertar. Des del punt de vista del partit, anar a votar és també "enviar un missatge de suport a l'exili i de record als qui van marxar sense veure complert el somni". Per tot plegat, sostenen que "després de tot el que ha suportat Catalunya al llarg dels segles, la seva existència és un miracle que hem de preservar pels nostres pares i avis i pels nostres fills". La lectura ha anat a càrrec de Pilar Calvo, la número dos de la candidatura juntaire per la demarcació de Barcelona al Congrés dels Diputats.

acte de Junts a Barcelona / Pau Venteo
Pilar Calvo, durant la lectura del manifest 'Compromís amb Catalunya' / Foto: Pau Venteo.

Retrets a Esquerra Republicana: "Només podem tornar al 30 de setembre de 2017 si és per reconnectar-nos"

Al text, Junts reivindica que va néixer per "defensar el que l'1 d'octubre representa", però també per "construir la Catalunya de benestar, drets i llibertats que mereixem". En aquest sentit, lamenten que "alguns voldrien esborrar l'1-O del calendari perquè no el poguéssim celebrar mai més com a símbol de resistència, d'unió i de dignitat". Fent al·lusió a Esquerra, afirmen que només poden tornar al 30 de setembre de 2017 si és per "reconnectar amb la força i l'autoestima que van fer possible el referèndum i que els catalans han sabut convertir en capacitat de superació col·lectiva, però també individual".

 

 

D'altra banda, segueixen denunciant que els partits espanyols "ja no es conformen arrossegant-nos cap a l'autonomisme, sinó que recentralitzen les nostres competències i ens retallen, encara més, els recursos i la riquesa que els catalans generem". "Forma part de la seva estratègia per acabar amb la nostra voluntat de ser un país lliure", apunten. Destaquen, a més, que en aquests comicis hi ha qui pretén "portar Catalunya al vot binari entre dos partits espanyols" i plantegen de nou que només l'independentisme frena l'extrema dreta. L'altra crítica que llencen als republicans al manifest és quan pregunten "quin sentit té fer més forts a aquells que volen seguir laminant el poder de les nostres institucions" i quin és el sentit que té "fer-los la farina plana a aquells que fa anys que ens treuen recursos i competències".

Després de la lectura del text, la cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha instat a enviar un missatge "molt clar" al món el 23 de juliol: "El missatge que volem donar és que torna la Catalunya forta, unida, determinada i autodeterminada; la que defensa la terra, la llengua, la que combat el feixisme i la que avança sense complexos".