Els eurodiputats de Junts han fet arribar una carta a la resta de parlamentaris de la Cambra Europea per denunciar la presència del líder del PP, Pablo Casado, dissabte passat a una missa en homenatge al dictador Francisco Franco. “El PP ha protegit la memòria del règim durant dècades”, denuncia el text que adverteix que aquesta actitud no és acceptable i hauria de ser “clarament condemnada” pels partits amb qui mantenen lligams formals, atès que representa “una taca per a la família Popular Europea”.

L’escrit, que signen Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, retreu que “és vergonyós que Pablo Casado, líder del PP, assistís a una missa per retre homenatge al difunt dictador espanyol”. “No només és una vergonya sinó una metàfora de moltes coses que van profundament malament a l’estat espanyol”, adverteix la missiva que explica que Casado va assegurar que desconeixia el propòsit de la missa i que era allà “per error”.

 

carta

Imatge del mail que els eurodiputats de Junts han fet arribar als seus col·legues a l'Eurocambra

Els eurodiputats adverteixen que Espanya és l’únic país de la UE que no ha construït la seva democràcia sobre la derrota de règims totalitaris i denuncien que Casado va assistir a una missa en record d’un home que va ordenar la matança, empresonament o exili forçat de centenars de milers de persones.

El text explica que 46 anys després de la mort del dictador encara és possible retre-li homenatge a Espanya; que anualment se celebren a molts llocs misses en commemoració de la seva mort; que la fundació Francisco Franco segueix sent legal; i que els crims del règim feixista de Francisco Franco mai no han estat jutjats ni les seves víctimes rehabilitades arran de la llei d’amnistia del 1977.

Fosses no obertes

Així mateix, recorda que el govern espanyol no vol derogar aquesta llei d'amnistia tot i que aquesta seria l’única via per garantir l’enjudiciament efectiu dels delictes comesos pel règim franquista. “Per estrany que pugui semblar, Espanya segueix sent el segon país del món amb més persones enterrades en fosses comunes no obertes, just darrere de Cambodja”, denuncia el text, que recorda que la major part d’aquestes víctimes van ser assassinades per les tropes franquistes durant la Guerra Civil o en els anys posteriors.

“No s’ha de tolerar, banalitzar ni retre homenatge als dictadors feixistes”, conclou el text que va acompanyat de la informació de The Guardian on s’explica la presència de Pablo Casado a la missa en homenatge a Francisco Franco.

 

A la imatge principal, els eurodiputats de Junts al Parlament Europeu, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí / Efe