Nou fitxatge a les llistes municipals de Junts per Catalunya. El partit incorpora l'expresident i fundador de Súmate, Eduardo Reyes, com a número 13 de la llista de Cervelló per a les eleccions municipals 2023, segons ha pogut saber i confirmar ElNacional.cat. Reyes (Còrdova, 1951), que va ser diputat al Parlament de Catalunya de Junts pel Sí entre 2015 i 2017 i va tornar a la cambra el novembre de 2019 com a membre del grup d'Esquerra Republicana —tot i que en qualitat d'independent—, se suma ara al projecte de Junts a Cervelló i tancarà la candidatura del partit en aquest municipi del Baix Llobregat.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Eduardo Reyes va arribar a Barcelona quan tenia nou anys i el seu ofici era el de fuster. El 2013, va fer el pas d'implicar-se més en la causa independentista sent un dels fundadors de Súmate, una entitat formada per castellanoparlants partidària del sobiranisme i de l'independentisme. D'aquesta associació, també en formava part Gabriel Rufián, ara portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats i que s'estrena en la cursa de les municipals com a candidat a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Eduardo Reyes va ser el responsable de liderar Súmate fins al març de 2016, quan va abandonar aquesta tasca per centrar-se en la seva feina com a diputat al Parlament de Catalunya (va assumir l'acta l'octubre de 2015). La trajectòria política de Reyes va començar el 2015, quan va concórrer com a número 6 de la llista de Junts pel Sí a la demarcació de Barcelona, just per darrere de Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras.

Eduardo Reyes ja va concórrer a la llista de Junts per a les eleccions del 14 de febrer

Més endavant, va repetir a les llistes de les eleccions a la cambra catalana del 21 de desembre de 2017. Ho va fer en la candidatura d'Esquerra Republicana, també per la província de Barcelona, des d'una posició més discreta. Concretament, era el número 31 de la llista republicana —en qualitat d'independent—, però amb la inhabilitació de Raül Romeva després de la condemna als presos polítics, l'expresident de Súmate tornava al Parlament el novembre de 2019 com a membre del grup republicà.

De fet, va ser diputat només un any, ja que la cambra es va dissoldre a finals de desembre de 2020. Un mes abans que finalitzés la legislatura, Eduardo Reyes va anunciar que es presentava a les primàries de Demòcrates (partit que l'any 2017 havia acordat presentar-se amb ERC i el 2021 es va integrar a la candidatura de Junts) per anar a la llista electoral del 14 de febrer de 2021. En l'anunci, l'exdiputat explicava que "la unilateralitat és l'única via possible" per arribar a la independència de Catalunya. En virtut de l'acord entre Junts i Demòcrates, Reyes es va presentar en la posició 75 de la llista de Barcelona, liderada per Carles Puigdemont i Laura Borràs.