Era una de les peticions de Junts per Catalunya en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. I almenys avui se n'ha sortit. La comissió de pressupostos del Congrés dels Diputats ha aprovat la creació d'un fons covid extraordinari per al conjunt de comunitats autònomes. Concretament, el text aprovat en comissió preveu la transferència als diferents governs de fins a 9.362 milions d'euros, dels quals fins a 1.600 milions d'euros anirien a la Generalitat de Catalunya. L'objectiu és "afrontar la incidència derivada de la pandèmia que encara perdura". No obstant això, aquesta esmena encara pot ser revertida. I així passarà segons el govern espanyol, que considera que és defectuosa.

De fet, la votació d'aquest dimecres a la comissió de pressupostos ha comptat amb el vot en contra tant dels grups parlamentaris del PSOE i Unidas Podemos, com del PNB. S'ha aprovat gràcies al vot favorable de la resta de formacions de la cambra baixa, inclosa la dreta i l'extrema dreta. Ara bé, l'esmena podria ser suprimida abans fins i tot de la seva tramitació al Senat (on també podria ser revertida a través d'altres esmenes).

Fonts del govern espanyol consultades per ElNacional.cat al·leguen un defecte de forma. Segons aquestes fonts, ja hauria d'haver inadmesa abans, per "insuficiència de crèdit". Igualment, ara s'hi afegeixen altres circumstàncies, com que "s'equivoquen de secció" amb l'esmena i que "el crèdit que donen de baixa no existeix". Per tant, asseguren, l'esmena "no prosperarà".

Concretament, l’esmena de Junts proposa donar de baixa l'aplicació 9410.45 del servei 2, però aquesta aplicació no existeix en el servei 2, sinó en el servei 1. Per altra banda, en aquesta aplicació tampoc no hi ha consignats "recursos suficients" per a fer efectiva una transferència de 9.362 milions de fons covid, perquè té un import de 7.005 milions d'euros. Aquests diners, recorden des del Ministeri d'Hisenda, són els recursos que es transfereixen a les comunitats per la liquidació negativa i la compensació de l'IVA.

En canvi, fonts de Junts ho desmenteixen. Asseguren que no han rebut cap comunicació d'Hisenda, i que a més a més ho han parlat amb els lletrats i "han confirmat que l'esmena és clara, està aprovadai no es pot revertir". Segons aquestes fonts, l'única manera que té el govern espanyol de revertir-ho és, un cop aprovats els pressupostos de l'Estat, decidir no executar la partida.

La polèmica està servida i els socialistes ja han demanat un informe als lletrats. Ara la pilota està a la teulada dels serveis jurídics del Congrés. Està per veure si arriba a la ponència que votarà la setmana que ve el ple de la cambra baixa.

En les converses prèvies al debat a la totalitat dels pressupostos, Junts per Catalunya va plantejar cinc condicions per a no bloquejar la tramitació dels comptes: mantenir els fons covid a les comunitats autònomes, una gestió territorialitzada dels fons europeus de recuperació, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, el blindatge del català a la llei audiovisual estatal i el traspàs de Rodalies. Finalment, però, van acabar presentant esmena a la totalitat davant la manca d'avenços.