Tot i mancar sis dies per l'inici de la campanya de les eleccions municipals 2023, Junts per Catalunya ha celebrat aquest dissabte un autèntic tret de sortida per a aquests comicis amb un acte per exhibir múscul al Parc Central del Poblenou. La trobada ha reunit nombrosos alcaldables d'arreu del país i diversos membres de la direcció del partit, entre els quals, la presidenta Laura Borràs i el secretari general Jordi Turull. I un dels plats forts ha estat la intervenció sorpresa del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha enviat un vídeo de suport als candidats juntaires en aquesta convocatòria per a les locals amb un missatge molt clar: "És l'hora de sumar i no desentendre's del país".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

El també eurodiputat ha expressat el seu agraïment a tots els candidats que participen a les llistes de la formació juntaire i ha apuntat que el vot al partit "és una papereta que no es llença, que s'aprofita tot". "La cistella dels nostres vots és una que l'Estat i alguns de casa voldrien que s'anés buidant, però és una cistella que continua plena i s'anirà emplenant tantes vegades com faci falta", ha reivindicat. Per tot plegat, Carles Puigdemont ha esperonat els alcaldables de Junts per Catalunya a fer que la seva veu se senti "molt fort a Catalunya, a l'Estat i a Europa". "Hem resistit tants segles d'aniquilació de la nostra llengua i de les nostres institucions no per un caprici, sinó per una manera de ser", ha indicat. Per al president a l'exili, és el moment de seguir treballant "de manera més ferma que mai per la nostra nació".

Xavier Trias: "La força per presentar-me me la donen Jordi Pujol i Carles Puigdemont"

Qui també ha intervingut a l'acte municipalista de Junts d'aquest dissabte és el candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, que ha volgut subratllar la importància d'"estar forts" per a aquestes eleccions. "S'ha de tenir força, i la tindrem si tenim partits forts: a mi la força me la dona ser de Junts, que Jordi Pujol i Carles Puigdemont em demanin que em presenti", ha tret pit. Al llarg del seu discurs, Trias ha apuntat que Barcelona és la "capital de la catalanitat i de la Mediterrània" i que un líder ha de tenir clar "què és i com vol que sigui la seva ciutat". L'exalcalde de Barcelona, que ho fou entre el 2011 i 2015, ha fet una crida a lluitar pel "benestar de la gent i la justícia social", assenyalant de nou que l'única manera d'assolir-ho és "creant activitat econòmica sostenible". Des del faristol instal·lat per fer l'acte al Parc Central del Poblenou, Xavier Trias s'ha compromès a "col·laborar" amb la resta de municipis del país i s'ha mostrat confiat en la victòria el 28M: "Guanyarem clarament i seré alcalde de Barcelona".

 
 acte municipalista junts montse giralt
Xavier Trias, abans de la seva intervenció al Parc Central del Poblenou / Foto: Montse Giralt.

Jordi Turull veu una oportunitat per "donar la volta a la institucionalització de la incompetència"

L'encarregat de cloure l'acte ha estat Jordi Turull. El secretari general de Junts per Catalunya ha precisat que veuen en aquesta contesa l'"oportunitat" de poder "donar la volta" a les "forces polítiques que estan institucionalitzant la incompetència i el sectarisme", en referència a Esquerra Republicana. "La institucionalització d'això afecta l'autoestima i el prestigi del país", ha alertat. En el seu discurs, Turull ha subratllat quin ha de ser l'ADN de Junts: "En el nostre diccionari polític no pot existir la rendició, ni la renúncia, ni la resignació".

Per a Jordi Turull, aquestes eleccions també tenen un clar component determinant en l'eix nacional i ha postulat la formació que encapçala juntament amb Laura Borràs com "l'alternativa per la independència des de la solvència". "La causa més gran i noble que tenim és la independència. Seguim alçats i no renunciarem a res", ha expressat. El líder juntaire ha asseverat que "trobarem el mitjà per culminar el mandat de l'1-O i, per fer-ho possible, cal combatre els profetes del desànim i ser els transmissors de l'esperança". Contra els "il·lusos enterradors de la independència, les clavegueres i totes les Juntes Electorals Centrals, els diem que nosaltres no ens doblegarem", ha afegit Turull.

 
Jordi Turull a l'acte  municipalista junts  / Montse Giralt
Intervenció de Jordi Turull / Foto: Montse Giralt.

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, també ha fet una intervenció a l'inici de l'acte i ha aprofitat per recordar que ha estat una "setmana complicada". "Ens volen despistats, atemorits, però seguim ferms malgrat la vulneració de drets que es produeixen, la JEC ho ha tornat a fer i ha vulnerat el dret a participació i representació política dels nostres votants", ha manifestat en al·lusió a l'ordre de l'òrgan administratiu de retirar-li l'escó de diputada al Parlament. Sobre els comicis municipals, Borràs ha dit que Junts és "el partit més jove" que es presenta en aquesta convocatòria i que és un partit "fort perquè tenim la força de la gent". "Ens hem convertit en un partit de país, amb l'esperit de la llista que va fer el president Puigdemont l'any 2017", ha asseverat. Per últim, la presidenta juntaire ha insistit en què "no podem proclamar la independència des dels ajuntaments, però sense els consistoris no ho podrem fer".

acte municipalista junts montse giralt (2)
Laura Borràs, en un moment de la seva intervenció / Foto: Montse Giralt.

A més, hi ha hagut la intervenció d'un candidat en representació de cada vegueria de Catalunya i els discursos de Gemma Geis (candidata a Girona), Jordi Sendra (alcaldable a Tarragona) i Toni Postius (Lleida). Tots han coincidit en què es respira "il·lusió" i que duen "l'esperit de victòria" al damunt. Un dels missatges més contundents ha estat el de Marc Castells, alcalde d'Igualada, que ha reivindicat el "color verd": "El 29 de maig, Catalunya s'ha de despertar verda, el color de l'esperança i del bon govern, contra el groc del mal govern".