Aquest dimarts s'ha dut a terme un debat a la Comissió Europea sobre les ingerències russes a la UE, després que es destapés que una eurodiputada treballa també per al Kremlin. En aquest debat s'han abordat també les acusacions sobre els suposats vincles de l'independentisme català amb Rússia durant el Procés. El vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas (PP Europeu) ha avisat, durant la seva intervenció, dels "contactes regulars" i "visites organitzades" entre "un grup de secessionistes" catalans amb funcionaris russos entre el 2017 i el 2020. En un debat al ple de l'Eurocambra sobre les ingerències russes, Schinas ha alertat que el Kremlin busca "desestabilitzar les democràcies europees". "Hi ha molts intents d'interferir en els processos i sistemes democràtics a la UE", ha apuntat Schinas.

Enfront d'aquestes acusacions l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha fet valdre el seu torn per defensar la falsedat de les afirmacions. Comín ha subratllat que les acusacions de Schimas, amb el suport i empenta del PP europeu i Ciutadans, són "falses". "Tot és fals", ha dit Comín, que ha remarcat que l'independentisme català no té cap vincle amb Rússia. En aquest sentit, ha subratllat que l'independentisme busca una UE "més integrada" i una Catalunya independent dins de la UE. A més, l'eurodiputat de Junts ha lamentat les "difamacions" i "mentides" d'altres formacions contra "rivals polítics" i ha advertit que "sense una justícia imparcial no hi ha ni estat de dret ni democràcia".

La intervenció de Toni Comín a l'Eurocambra

Al seu torn, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha mencionat els suposats vincles de l'independentisme amb el Kremlin i s'ha dirigit a Carles Puigdemont. "Tot se sabrà. Col·laborar amb Rússia des del seu escó no sortirà gratis", ha alertat. L'eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha lamentat que el govern espanyol "estigui disposat a amnistiar" Puigdemont mentre "assenyala" jutges i ha demanat a les institucions europees investigar les "connexions" de Rússia a Espanya. En resposta al PP, l'eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar ha lamentat que els populars vulguin "desviar l'atenció d'un afer tan sensible" per atacar el govern espanyol. Finalment, l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha dit que el Kremlin va "prometre mercenaris i diners" a l'independentisme per "destruir la nació més antiga del continent".

El debat sobre les ingerències russes es va introduir al ple de l'Eurocambra a petició del Partit Popular Europeu i dels liberals de Renovar Europa, del qual forma part Ciutadans. La discussió s'ha fet en el marc de la investigació a Zdanoka pels suposats vincles amb Rússia i en el context en què la justícia espanyola intenta reactivar la trama russa del Procés. De fet, Ciutadans va enviar una missiva a Metsola on defensen que Puigdemont va mantenir contactes amb Rússia "per aconseguir suport econòmic i militar procedent de Moscou per finançar el seu desig secessionista". En aquest sentit, veu "paral·lelismes" amb el cas de la diputada letona acusada de mantenir contactes amb el règim de Putin i va demanar a la presidenta del Parlament Europeu que la cambra investigui els fets "fins al final".