L’esborrany d’informe de la missió d’eurodiputats que va visitar Catalunya entre el 18 i el 20 de desembre per analitzar el model d’immersió lingüística a les escoles ha generat un gran malestar entre les formacions independentistes. El Govern ja hi ha mostrat la seva disconformitat, i aquest dimarts al vespre s'han pronunciat des de Junts. A través del grup que formen al Parlament Europeu, Junts i Lliures per Europa, del qual formen part Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han criticat durament les conclusions d'aquest informe, que consideren que "són una greu taca" al prestigi de les institucions europees. "Les conclusions, que ja hem conegut avui per la premsa, són una greu taca per al prestigi de les institucions europees, que se situaran en la direcció oposada al criteri del Relator especial de les Nacions Unides per als afers de les minories", han publicat a X respecte a l'esborrany de l'informe. "Unes “recomanacions” redactades per la dreta i l’extrema dreta", afirmen.

En aquest sentit, afirmen que el Comitè que ha dut a terme aquesta missió està "instrumentalitzat" pel PP. "El Comitè de Peticions va enviar la missió a Catalunya malgrat no tenir competències en la matèria, sense una base jurídica que la substanciés i contra el criteri de la Comissió Europea, que indica que els Tractats no atorguen competències a la UE a l'hora d'establir la llengua dels sistemes educatius dels estats membres", afirmen en una publicació a X. Pel que fa a la "instrumentalització" del PP del Comitè, des de Junts afirmen que és una situació que denuncien des de fa temps. "El desembre passat vam sol·licitar a la presidenta Metsola que publiqués un estudi detallat dels costos d’aquesta missió il·legítima d’eurodiputats conservadors a Catalunya, que té per únic objectiu desprestigiar l’escola i la societat catalanes", afirmen.

Plataforma per la Llengua veu l'informe europeu sobre la immersió ple "d'arguments enganyosos i mitges veritats"

Plataforma per la Llengua ha lamentat que l'esborrany sobre la immersió lingüística a l'escola catalana elaborat per una missió de diputats europeus conté "arguments enganyosos i mitges veritats". També ha criticat el "biaix espanyolista" de la missió, que ja va denunciar en una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en què l'entitat lamentava el "malbaratament de fons públics" que suposava la iniciativa. L'entitat opina que la missió encapçalada per la popular Dolors Montserrat s'ha fet seves "les tesis de l'espanyolisme", amb l'objectiu de "legitimar" les posicions de les entitats "contràries a la normalització del català". En aquest sentit, Plataforma considera que "a més de tergiversar la legalitat", l'informe "obvia" informacions "clau" transmeses pels interlocutors a favor de la immersió, o exagera la situació de les famílies denunciants en defensa del 25% de castellà a les aules.

 A parer de l'entitat, l'objectiu de la visita dels eurodiputats "ha estat només el de generar discurs en contra del sistema d'immersió lingüística, i en cap cas conèixer de prop les característiques del sistema". Així, opina que la comissió va néixer parcial "arran del boicot dels grups d'esquerres", i subratlla que els eurodiputats de dreta o d'extrema dreta que conformaven la missió "ja eren prèviament hostils a la normalització del català". La parcialitat de la missió també es veu, segons Plataforma, en la tria de les organitzacions amb les quals es va reunir, moltes "irrellevants", "gens representatives de la realitat catalana" i "triades pel vincle amb partits polítics espanyolistes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!