Junts per Catalunya ha culminat dos processos participatius per completar el seu desplegament orgànic. Per una banda, s'han escollit 15 àmbits sectorials i també s'han celebrat 18 eleccions territorials. Les votacions estaven obertes a tota la militància de la formació i, segons explica en un comunicat el partit, hi han participat gairebé la meitat dels afiliats.

El partit defensa que els 15 àmbits sectorials que s'han triat "serviran per desenvolupar els diversos àmbits temàtics, potenciar el coneixement i expertesa dels seus líders", així com "debatre, posicionar-se i aportar solucions als temes que preocupen". Aquesta organització interna suposa, per a Junts, "poder oferir polítiques adreçades als ciutadans, tenint en compte la realitat social i econòmica del país".

Els 15 àmbits sectorials

Els equips que s'han escollit de coordinació de fins a 15 àmbits diferents són: Cultura; Benestar Social i Ciutadania; Política Internacional; Salut; Justícia; Seguretat i Defensa; Feminisme; LGTBI+ i Igualtat de Gènere; Relacions Institucionals; Transparència i Bon Govern; Economia i Ocupació; Societat Digital i Tecnologia; Territori i Medi Ambient; Primer Sector; Societat pel Coneixement; Esport i Activitat Física; Gent Gran.

D'altra banda, s'han celebrat 18 eleccions territorials. El comunicat de Junts afirma que aquest procés permet reforçar "la voluntat del partit per tal que el territori esdevingui una peça fonamental de l'engranatge del partit i dotar els municipis d'una estructura orgànica de nova formació". La formació que presideix Carles Puigdemont sosté que això "és una mostra del treball d'expansió que s'està duent a terme des del partit, amb la voluntat de créixer i potenciar el múscul territorial a través de la seva vertebració" arreu del país. A través d'aquests 18 comicis interns, s'han implementat 300 coordinacions locals a diferents municipis catalans.

Un any de Junts

Tot just fa un any que començaven a transcendir detalls del nou partit que encapçala Carles Puigdemont. El 18 de juliol de 2020, Marta Madrenas i Elsa Artadi presentaven el logotip de Junts i anunciaven que el congrés fundacional es duria a terme de forma telemàtica del 25 de juliol al 3 d'octubre. La seva fundació oficial es produïa el 25 de juliol de 2020. En el moment de tancar el congrés, ja es van escollir a través d'unes primàries els quadres de la direcció.

El responsable de la secretaria general és Jordi Sànchez, mentre que les quatre vicepresidències de Junts recauen en Jordi Turull, Anna Erra, Elsa Artadi i Josep Rius. La secretaria d'organització l'ocupa David Seldoni, mentre que la responsable de Finances és Teresa Pallarès. Paral·lelament, hi ha 18 secretaries de diverses temàtiques, com per exemple la secretaria de Drets i Llibertats, que correspon a Laura Borràs, o la secretaria de Comunicació i Projecció Política, que ostenta Albert Batet.

Després d'un any de vida, Junts per Catalunya celebrarà el seu primer Consell Nacional el proper 18 de setembre. Inicialment s'havia de celebrar el 25 de juliol d'enguany, però es va decidir posposar el conclave per la pandèmia.

En aquest temps, Junts per Catalunya ja ha concorregut en unes eleccions al Parlament de Catalunya. En la cita electoral del 14 de febrer, el partit liderat per Puigdemont va ser tercera força amb pràcticament el 20,1% dels vots i 32 escons. Junts va pactar amb Esquerra Republicana un govern de coalició i té una quota de set consellers. Paral·lelament, Laura Borràs és la presidenta del Parlament de Catalunya.

 

Imatge principal: Fotografia del grup parlamentari de Junts per Catalunya. Sergi Alcàzar.