Quan queda una setmana clau i decisiva per a un possible acord per a la llei d'amnistia, el Tribunal Suprem ha mogut fitxa aquest dijous obrint una causa per terrorisme contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el diputat d'ERC, Ruben Wagensberg. Des de Junts per Catalunya critiquen aquest moviment de l'alt tribunal, que consideren que evidencia la "baixada a l'arena política" de la judicatura espanyola "mirant d'interferir en la voluntat del legislador" —en una clara referència a les negociacions per l'amnistia. El portaveu Josep Rius ha atès els mitjans des de la seu del partit per afegir que aquestes acusacions són "lamentables" i ha ironitzat amb el fet que "són després els jutges els qui demanen respecte per la separació de poders".

A parer dels juntaires, la magistratura espanyola està "posant en joc l'estat de dret de l'Estat, d'Europa i l'exercici i el respecte pels drets fonamentals". En aquesta línia, Rius, que també és vicepresident de la formació, ha destacat que l'Estat "ja va fer el ridícul a Europa amb les acusacions de rebel·lió, més tard de sedició i ara busquen doblar l'aposta amb l'acusació de terrorisme". Per tot plegat, Junts veu "manca de qualitat democràtica" a la judicatura espanyola i vaticinen que pugui sortir escaldada de nou a Europa: "Ens preguntem si realment algú creu que en el marc europeu es creuran aquesta tercera acusació que es fa al president Puigdemont". Per això, ressalten que "en cap cas es pot dir terrorisme al lliure exercici del dret de manifestació".

Les negociacions amb el PSOE continuen

D'altra banda, aquesta decisió del Suprem no té incidència en les negociacions de Junts amb el PSOE per la llei d'amnistia. Durant la roda de premsa, Josep Rius ha indicat que seguiran fent-ho amb "total discreció". De fet, aquest dimecres, Puigdemont afirmava que des del seu partit esperen que "al final hi hagi un acord" per a l'amnistia i que pugui ser aprovada al Congrés. El fundador de la formació apuntava en unes preguntes fetes pels periodistes als passadissos del Parlament Europeu a Estrasburg (França) que estan "concentrats" en aquestes negociacions i receptava, de nou, discreció. Alhora, afegia que des del seu espai sempre s'han mogut pel "realisme".

També preguntat per si aquesta decisió pot suposar algun impediment en els desplaçaments del president a l'exili, el portaveu dels juntaires ha destacat que l'eurodiputat mantindrà "la seva agenda amb total normalitat". Aquest divendres i dissabte, Puigdemont té actes a la Catalunya Nord.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!