L'episodi de la manca d'inversions per part de l'Estat a Catalunya no deixa de generar reaccions. Aquest mateix dimarts, el Govern ja ha fet explícit el seu malestar davant les dades publicades ahir, i que indiquen que aquest 2021 només s'ha executat un terç de les inversions previstes a Catalunya en els pressupostos, mentre que a Madrid el nivell de compliment de les inversions ha estat del 184%. Patrícia Plaja ha titllat aquest escàndol de "mostra clara de menysteniment cap als catalans", i ha advertit que l'executiu català ha fet un requeriment formal d'explicacions. La Moncloa ha volgut reaccionar ràpidament als fets, responsabilitzant la pandèmia de la situació deficitària. La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, ha argumentat que l'executiu ha tingut "dos anys molt difícils" que han tingut una "repercussió en les inversions públiques de totes les administracions" (excepte en la de Madrid, pel que sembla).

Les explicacions no han satisfet Junts, que han insistit a carregar amb contundència contra la injusta situació financera. "Es tracta d'una nova humiliació, d'una estafa continuada i premeditada", ha llançat la portaveu de la formació, Mònica Sales. Després de compartir les dades, i recordar que Catalunya aporta gairebé una cinquena part del PIB total, Sales també ha tornat a disparar: "El govern espanyol suposadament més progressista de la història està fent mèrits per a ser el més centralista de la història". Ara bé, això no significa que els anteriors executius hagin actual molt més favorablement, i la portaveu ha advertit que "tots els governs espanyols incompleixen sistemàticament", però ha matisat que "el menyspreu de Pedro Sánchez és encara més clamorós".

Per a aconseguir les respostes a aquesta dura situació, també es treballarà per a ampliar el pla de treball de la Comissió del Deute Històric, que ja va arrencar a principis de mes amb la intenció de determinar les mancances de l'Estat envers Catalunya. La intenció és incloure també la situació financera actual al programa i sol·licitar la compareixença de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i el coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias, perquè donin "totes les explicacions en seu parlamentària". Una estratègia, però, que en el passat no ha donat gaires fruits perquè els polítics al·leguen que només es presenten davant del Congrés.

Oferiment a Esquerra Republicana

La portaveu dels de Carles Puigdemont també ha exigit explicacions. Una demanda que no ha dirigit únicament al PSOE i a Unidas Podemos per ser els socis de coalició, sinó que també ha volgut incloure Esquerra Republicana pel seu suport al Congrés dels Diputats a través de la investidura de Sánchez i dels mateixos pressupostos de 2021. "Han de donar explicacions a la ciutadania sobre aquesta situació de menysteniment", ha alertat, recordant que Junts mai ha confiat en els socialistes, quelcom que Sales també justifica perquè "Sánchez mai ha complert" amb altres qüestions com la taula de diàleg i la llei audiovisual. "És una estratègia que no funciona", ha sentenciat.

Per a respondre a aquesta situació, Mònica Sales ha fet un oferiment directe als d'Oriol Junqueras: constituir una direcció estratègia col·legiada de l'independentisme que serveixi com a alternativa a l'aposta pel diàleg. "Volem fer un front comú, ens hem ofert per fer un front comú a Madrid. Reitero aquest oferiment", ha recalcat la portaveu. La intenció de Junts és fer valdre la força que té l'independentisme al Congrés dels Diputats per tal de treballar de forma conjunta i no malgastar els seus vots.