Al llarg d'aquests últims dies, després de l'acord de pressupostos d'Esquerra Republicana amb el PSC, Junts ha deixat oberta la porta a presentar una esmena a la totalitat. I aquest dimarts han oficialitzat el pas: el president del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, ha anunciat que registren aquesta esmena perquè "no són uns bons pressupostos". La decisió, segons ha detallat, ha estat adoptada per unanimitat de l'executiva i del grup parlamentari. "També és una esmena a la totalitat a la deriva de l'acció política del president Pere Aragonès", ha apuntat Batet.

El dirigent de Junts ha assenyalat que, a parer d'ells, "no són uns bons pressupostos" perquè "no responen a les necessitats actuals del país i de la seva ciutadania". En paral·lel, defensen que també és una esmena a la totalitat "a la deriva de Pere Aragonès per tres motius: ha triat el tripartit, ha trencat la majoria independentista del 52% i no ha fet cap esforç per mantenir la majoria independentista". Respecte al tripartit, Albert Batet ha volgut subratllar que el Govern tenia dues opcions: "O la majoria del 52% o un tripartit autonomista, o uns pressupostos per avançar cap a la independència o uns per retrocedir cap a l'autonomisme, i Aragonès ha triat la confortabiltiat autonòmica". En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Junts sosté que és "el tripartit de Pere Aragonès, Ada Colau i Pedro Sánchez".

 

Encara sobre la majoria independentista del 52%, Albert Batet ha indicat que el Govern "l'ha trencada" perquè "va ser investit amb els vots de Junts i la CUP i aprova els comptes amb el PSC i els comuns, abandonant la majoria independentista que va permetre la seva investidura". Altrament, el diputat assevera que Aragonès "no ha fet cap esforç per mantenir la majoria independentista, mentre que ha fet totes les concessions possibles als socialistes per aprovar els comptes". De fet, ha fet èmfasi en el fet que "si haguessin fet aquests gestos amb Junts, encara hi hauria un Govern independentista i fort, amb uns pressupostos aprovats l'1 de gener".

Suport a la mobilització davant el TSJC pel judici a Laura Borràs

Des del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet ha volgut expressar que traslladen "tot el suport" a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, pel judici que començarà aquest divendres sobre el presumpte fraccionament de contractes en la seva etapa al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes. "Acompanyarem la presidenta Borràs a la seva compareixença", fent al·lusió a la mobilització de suport que hi haurà mitja hora abans del judici davant el TSJC. Batet ha insistit en "demanar el màxim respecte a la presumpció d'innocència, i més en casos com aquest, on la presidenta no tindrà un judici just". Davant l'absència d'ERC i la CUP, que han rebutjat acompanyar Borràs perquè sostenen que és un cas de "mala praxi", el president del grup de Junts al Parlament s'ha limitat a dir que "l'actitud d'aquests partits i d'altres formacions ja va quedar clara al juliol quan van suspendre la presidenta".