Lliures per Catalunya (Junts) ha presentat davant la Junta Electoral Central unes al·legacions contra el recurs de Ciutadans i el Partit Popular que pretenia impedir la presentació a les eleccions europees de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les llistes de Junts per Catalunya.

El document de Junts al·lega que les reclamacions formulades per PP i Cs no tenen cap fonament jurídic vàlid i que han de ser desestimats. Afirmen que Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen dret de sufragi actiu i passiu i que negar-se'l suposaria una vulneració del dret europeu i dels tractats internacionals ratificats per Espanya.

PP i Cs intentaven bloquejar la presència a les llistes europees dels tres exiliats tot al·legant que no estan inscrits al cens electoral. Però en les seves al·legacions, Junts apunta que la legislació espanyola deixa ben clar que no cal estar inscrit al cens per a ser candidat, i que, a més a més, els tres exiliats estan apuntats al cens.

A més a més, Junts apunta diversos antecedents de la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que va condemnar Ucraïna per haver exclòs arbitràriament de les eleccions legislatives a un polític que era fora del país.

Junts adverteix que prohibir als tres exiliats presentar-se a les eleccions no només violaria els seus drets, sinó també els dels seus electors. A més a més, acusa al PP i a Cs de vulnerar la presumpció d'innocència dels tres candidats.

L'escrit de Junts acaba amb una crida a una major transparència de la Junta Electoral Central i exigeix que no es reuneixi a porta tancada i que publiqui la motivació legal de les seves resolucions.