La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha resolt no autoritzar les concentracions setmanals dels dilluns que es fan en suport als presos polítics. Concretament, no deixa fer les dels dilluns 1 i 8 de febrer, que coincideixen amb la campanya electoral. 

La Junta Electoral argumenta que "si bé el seu contingut no és directament electoral, sí que ho és indirectament, en tant que en aquestes reunions es fa apologia dels drets i qualitats dels líders polítics que són a la presó o a l'exili". Remarca que "són figures emblemàtiques al capdavant dels partits que competeixen entre si i amb altres partits en les eleccions". I conclou que "indirectament deriven en reunions de suport electoral a les formacions polítiques a les quals pertanyen". 

La resolució es fa després d'una consulta de la Direcció General d'Administració de Seguretat que penja de la Conselleria d'Interior i fa referència a diverses manifestacions i concentracions que s'han comunicat al departament, que és qui té la potestat d'autoritzar-les, i que tenen lloc durant els 15 dies de campanya electoral.

La reacció de l'ANC

La resolució l'ha rebut l'ANC, una de les entitats promotores d'aquestes concentracions dels dilluns que es fan a molts pobles i ciutats de Catalunya des del novembre del 2017.

L'ANC ha denunciat en un tuit que la justícia torni a entrar en campanya i ha anunciat: "Impugnarem tots els intents de prohibir la llibertat d'expressió".

Centenars de persones d'arreu de Catalunya mantenen les concentracions a la plaça de la vila de diferents municipis en suport als presos. Les concentracions van començar just després de l'empresonament de part del Govern de la Generalitat. Primer, per la presó provisional. Després, per la condemna. Les concentracions fa 3 anys que es fan. Són totalment pacífiques i en molts dels casos es fan expressions i activitats culturals com lectures de poemes, cançons, escrits i, en dies clau o moments complexos, la lectura de manifestos.