La Junta Electoral de Zona ha comunicat aquest dilluns a Junts que no admet Eudald Calvo, condemnat a sis mesos d'inhabilitació pel delicte de desobediència pel referèndum de l'1 d'octubre, com a candidat a l'alcaldia d'Argentona a les eleccions municipals 2023, segons ha pogut saber ElNacional.cat. El passat 17 de novembre, la jutgessa del Penal 1 de Mataró va condemnar Calvo a mig any d'inhabilitació a càrrec públic i a una multa de 4.500 euros per haver actuat "de forma activa en la preparació i celebració" del referèndum de l'1-O, etapa en la qual era alcalde de la ciutat del Maresme per la CUP. La seva defensa va recórrer la sentència a l'Audiència Provincial i ara el cas es troba ja al Tribunal Suprem.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Ara, però, la Junta Electoral de Zona —que, en aquest cas, és la de Mataró— ha traslladat als juntaires que Eudald Calvo és "inelegible" i que no podrà ser el número 1 de la seva candidatura. Encara que la sentència no és ferma —a l'espera del pronunciament del TS—, l'òrgan administratiu argüeix que en els casos de delictes de prevaricació, malversació o contra l'administració, la pena s'aplica amb efectes immediats. En la resolució, apunten que la candidatura d'Avancem Junts-Compromís Municipal "incorre en irregularitat per inelegibilitat" de l'exbatlle en ser un delicte relacionat contra l'administració pública. D'aquesta manera, Calvo encara estaria inhabilitat per exercir un càrrec públic (han passat cinc mesos de la decisió del jutjat de Mataró), tot i que la condemna acabaria abans de la celebració dels comicis. Davant aquesta decisió de la Junta Electoral, la candidatura presentarà un recurs contra la resolució a la Junta Provincial de Barcelona, tal com ha pogut confirmar aquest diari.

Amb tot, el calendari empeny per a Junts a Argentona. Els partits tenien fins aquest dilluns per presentar a les juntes electorals de zona les seves candidatures i aquest mateix dimecres es publicaran les llistes presentades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. A partir de la publicació, l'òrgan atorga 24 hores per poder presentar un recurs a la Junta Provincial de Barcelona i 48 hores a Junts per "subsanar" aquesta "irregularitat". De fet, el proper dimarts 2 de maig ja es proclamaran les candidatures definitives.

El fitxatge d'Eudald Calvo per Junts

Fa un any, Junts comunicava que fitxava Eudald Calvo com a candidat a l'alcaldia d'Argentona. Calvo havia estat alcalde per la CUP entre el 2015 i 2020 i va dimitir per unes acusacions d'abusos sexuals que es remuntaven 11 anys enrere i pels quals mai es va presentar denúncia. L'exbatlle va negar els fets tal com s'havien descrit, tot i admetre que havia tingut "actituds masclistes" i que, per aquesta raó, renunciava al seu càrrec de primer edil. El novembre de 2022, va ser condemnat per un delicte de desobediència i la sentència considerava provat el delicte perquè va dictar un decret d'alcaldia el setembre de 2017 on assenyalava el seu "suport ple" al referèndum i posava a disposició de la Generalitat els locals per poder realitzar la votació. Uns dies després de rebre la sentència, Calvo va presentar recurs davant l'Audiència Provincial.

Després de conèixer la notícia, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha titllat d'"inacceptable" la decisió de la Junta Electoral de Zona sobre Calvo — a més de qualificar-la de "nou cas de repressió". "Un exemple més que des de les togues es combaten les urnes, i que des de Junts per Catalunya batallarem amb tots els recursos jurídics que estiguin a les nostres mans. Tot el nostre suport a l'Eudald Calvo i a Junts Argentona", ha afegit en una piulada.