La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha determinat que TV3 "haurà d’abstenir-se d’utilitzar” les expressions “Govern a l’exili” i “consellers exiliats” per referir-se a Carles Puigdemont i als consellers Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín, que són a Bèlgica des del 30 d’octubre.

L’òrgan que treballa per la transparència del 21-D dona així la raó parcial a Ciutadans, que va denunciar que les citades descripcions són contràries a la “neutralitat informativa”, atès que per l’Estat Puigdemont i els consellers ja no ocupen els càrrecs i han acceptat de presentar-se a les noves eleccions al Parlament.

Segons la resolució a què ha tingut accés El País, la junta considera que “les expressions utilitzades com a recurs periodístic d'estil per part dels professionals de la cadena pública, en la mesura que introdueixen el concepte ‘exili’, no tenen prou rigor, poden confondre l'espectador mitjà i vulneren el principi de neutralitat informativa”. Així, afegeix que “la utilització per part dels professionals de la cadena pública de les expressions 'Govern a l'exili' i consellers exiliats ', com a recurs periodístic d'estil, han infringit l'article 66 de la LOREG i específicament el principi de neutralitat informativa, i d’ara endavant hauran d'abstenir-se d'utilitzar-los".

Malgrat això, la junta no ha donat la raó a Ciutadans en la petició que els mitjans públics catalans es refereixin a Puigdemont i a la resta de membres del Govern com a “expresident” i “exconsellers”, ja que considera “el seu cessament un fet notori i de coneixement general".

Després de la decisió, les parts ara poden posar un recurs davant de la Junta Electoral Central.