La Junta Electoral Central ha ordenat l'obertura d'un expedient sancionador contra la Xunta per acumulació d'infraccions contra la Llei Electoral durant la precampanya, període en què queda prohibida la propaganda política. És la tercera vegada que els socialistes gallecs denunciaven que els populars al govern gallec no complien aquesta normativa i, finalment, òrgan central ha decidit obrir un expedient sancionador. Concretament, l'objecte de la denúncia ha estat un vídeo que es va difondre des de la institució. 

🟡 Eleccions Galícia 2024: candidats i claus dels seus programes

El 29 de gener passat, la Junta Electoral de Galícia va estimar una denúncia del PSdeG i va ordenar al PPdeG "la retirada immediata" de xarxes socials d'un vídeo dins de la campanya 'Illa de Estabilidade (Illa d'Estabilitat)' per considerar-lo contingut electoral. Tot i això, no ha apreciat "motius suficients" per incoar un procés sancionador contra el PP, una qüestió que ara revoca la Junta Electoral Central perquè l'efecte del vídeo continua a internet i els populars són reincidents en aquesta infracció. "Procedirà a incoar expedient sancionador per depurar la responsabilitat possible", diu el nou acord, ferm a la via administrativa però amb possibilitat de recurs davant el Tribunal Suprem.

El contingut del vídeo 

La denúncia del PSdeG remarcava que el vídeo contenia frases amb "un clar caràcter electoralista juntament amb el lema i les sigles emprades pel PP" que no es pot considerar "activitat ordinària d'un partit". L'organisme electoral gallec va determinar que "el fet que no es demani expressament el vot de l'elector no és motiu per no considerar propaganda electoral qualsevol activitat que directament o indirectament pretengui la captació de vots".

En aquest cas, va sostenir, s'incloïen missatges que reflecteixen la intenció de persuadir l'elector amb vista a donar suport a aquesta formació política. La Junta Electoral Central defensa ara que la retirada del vídeo no és suficient perquè "els efectes derivats de la difusió" a internet continuen després de la seva eliminació de les xarxes del PPdeG. A més, estableix que la mateixa Junta Electoral de Galícia ja havia estimat dues vegades infraccions similars per part del PPdeG. "Aquest conjunt de circumstàncies conforma un marc que determina la necessitat d'incoar un expedient sancionador", conclou la Junta, segons informa Efe. 

El PP, prop de perdre la majoria absoluta 

Després d'anys de majories absolutes còmodes els populars podrien no dur-se el bany de masses que esperen d'un dels seus territoris més forts. Segons el darrer CIS sobre les eleccions gallegues el partit d'Alberto Núñez Feijóo, es quedaria amb entre 34 i 38 diputats (38 majoria absoluta). Actualment el PP disposa de 42 diputats. A més, si no assoleix aquest 38è diputat, el PP tampoc tindria possibilitat de governar amb Vox, que novament es quedaria sense representació parlamentària. En canvi, el CIS situa el BNG a l'alça, amb entre 22 i 26 diputats (actualment en té 19) i el PSOE en les posicions actuals amb entre 13 i 15 diputats (actualment 14), de manera que podrien pactar per formar govern si arriben a la part alta de les forquilles.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!