Els partits d'esquerres havien reclamat la "retirada immediata" dels cartells de Vox contra els menors migrants no acompanyats, penjats al centre de Madrid. Però l'àrbitre electoral s'ha limitat a traslladar la denúncia a la Fiscalia, que el dimarts ja va obrir d'ofici diligències d'investigació per un possible delicte d'odi. Des de La Moncloa ja denunciaven la inacció de la junta electoral, que s'ha confirmat. De fet, va ser el PSOE qui ahir va acabar portant el cas davant dels tribunals.

Així, la Junta Electoral Provincial de Madrid s'ha limitat a remetre a la Fiscalia una de les diverses denúncies contra el cartell de Vox, la presentada pel Consell per a l'Eliminació Racial o Ètnica. L'acord de la JEPM diu que "tenint coneixement aquesta Junta de la incoació de diligències a la Fiscalia Provincial de Madrid sobre la qüestió plantejada, s'acorda la remissió de l'escrit a la Fiscalia Provincial de Madrid, als efectes oportuns". I res més.

La candidatura d'Unidas Podemos també va registrar una reclamació davant la Junta Electoral Provincial perquè prengués mesures "urgentment" davant d'aquesta campanya, "de marcat caràcter discriminatori i xenòfob" i que "incita a l'odi i la violència". Concretament reclamaven "la retirada immediata de la publicitat electoral" de la formació d'extrema dreta. Però cap resposta a aquesta petició.

Per la seva part, ahir el PSOE va presentar una denúncia davant dels tribunals, argumentant que “pot tipificar-se com a delicte d’odi en relació amb un col·lectiu vulnerable, els menors estrangers no acompanyat, la tutela dels quals correspon a les administracions en trobar-se desemparats”.

No va ser fins ahir, des d'Andorra, que el president espanyol Pedro Sánchez va pronunciar-se sobre el cartell de Vox, qualificant-ho de "baixesa inqualificable". En roda de premsa, el dirigent socialista va denunciar que "no hi ha paraules per definir aquesta acció" i que "és fals de tota falsedat, llaura l'odi contra l'immigrant i dins dels immigrants contra el col·lectiu més vulnerable, que són els menors".

El cartell electoral racista està acaparant la majoria de focus en aquesta primera setmana de campanya a la capital espanyola. El principal està penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. I s'hi pot llegir: "Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes".