La Junta Electoral de Barcelona ha obert un expedient sancionador contra l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pels talls que es produeixen cada dia a l'avinguda Meridiana de Barcelona, segons ha informat l'entitat aquest dimecres en un comunicat. L'expedient s'ha obert a causa d'una denúncia presentada per Ciutadans i, segons l'òrgan judicial, perquè l'organització hauria incomplert l'acord d'interrompre l'acció des del 13 de gener fins al 3 de febrer.

Certament, la Junta va denegar autoritzar la concentració per la proximitat amb les eleccions del 14-F, igual que va fer amb la resta de protestes convocades per la mateixa ANC a favor de la llibertat dels presos polítics. Els talls es van seguir fent perquè els organitzadors no els consideren cap acte electoral ni partidista.

L'Assemblea ja ha confirmat que ha presentat un recurs a l'expedient on assegura "desconèixer" els esmentats acords de suspendre els talls de la Meridiana en el període preelectoral. L'entitat ha assegurat que els acords no incloïen les accions en aquest punt de la capital catalana, que ja tenen més d'un any de vigència.

"Amb tota la parcialitat i il·legalitat del món, i amb una argumentació absolutament inintel·ligible, la Junta Electoral de Barcelona considera que l'Assemblea ha incomplert l'acord del 3 de febrer del 2021. Aquest acord, tal com el del 13 de gener, no ha estat mai comunicat. Per tant, en cap cas es pot incomplir una prohibició que no ha estat notificada i de la qual es desconeix el contingut", ha denunciat l'organització independentista.

L'Assemblea ha afegit que la Junta Electoral Provincial de Barcelona "mai hauria hagut d'entrar a valorar la concentració de la Meridiana, ja que no en té la competència perquè no és un acte electoral". "Simplement perquè ho ha demanat Ciutadans", ha denunciat.

L'única protesta postsentència viva

Els veïns que tallen la Meridiana cada dia en solidaritat amb els presos i exiliats pel procés i per reclamar la independència mantenen aquesta acció des de la setmana d'octubre del 2019 en què es va fer pública la sentència del procés. La reivindicació s'ha fet cada dia, i també durant la pandèmia del coronavirus, amb l'única excepció del confinament domiciliari. Els talls es produeixen entre les 20 hores i 21 hores.