La independència de Catalunya sorgirà d'una negociació multilateral amb el Govern espanyol, les institucions internacionals i uns mercats que s'hauran de convèncer que és la millor situació per al retorn del deute. Una Catalunya independent és un deutor "més fiable" que una "dependent d'un Regne d'Espanya que continua gestionant malament els recursos públics". Aquest és l'escenari i l'argument que té al cap el president d'ERC, Oriol Junqueras, pròxim vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat.

Junqueras ha insisitit aquest dimecres a RAC1 que la "partida" de la independència "no la juguem sols, hi ha altres jugadors, entre ells els mercats financers que tenen deute d'Espanya", als quals intentarà convèncer que la independència de Catalunya és el millor negoci que poden fer.

"La societat catalana està en condicions de pagar el que ja paga i de respondre a un deute que nosaltres no hem generat", ha afegit.

La pressió del deute

L'imminent responsable de l'àrea econòmica de l'executiu català creu que si el Govern espanyol "no vol negociar res, una part el pot obligar" a fer-ho, tot recordant que "l'immutable Constitució espanyola la van canviar en 12 hores en una nit d'agost" per satisfer els mercats financers i sota pressió de la Unió Europea.

"Això vol dir que hi ha agents en l'àmbit multilateral i mundial que tenen capacitat de negociació claríssima amb el Govern espanyol, gairebé de dictat, i per tant aquesta negociació es produirà, de forma explícita o implícita, oberta o tancada, però es produirà", ha conclòs Junqueras.

En aquest sentit, "és molt important que la nostra actitud sigui d'estar disposats a reconèixer una part del deute públic d'Espanya", part que ha xifrat en uns 240.000 milions d'euros, i a "donar garanties que nosaltres respondrem amb més seguretat de la que pot fer-ho l'Estat espanyol".

Consens i mobilització

Per poder exercir la independència, Catalunya necessita crear unes "estructures mínimes", com l'Agència Tributària o l'Agència de la Seguretat Social.

L'oposició de l'Estat espanyol –amb "uns instruments molt consolidats"– es pot compensar "a través del consens polític, social i un nivell màxim de mobilització", segons Junqueras.

Ha reconegut, no obstant, que enguany "pot ser que el pagament d'impostos es faci com fins ara". Des del seu departament "intentarem tenir-ho tot a punt perquè es pugui fer d'una altra manera", ha promès.

En l'actualitat, "el 95% dels impostos dels catalans els cobra l'Estat espanyol. La Generalitat controla menys del 5% dels impostos i amb això no pot fer front al 100% de les despeses de les institucions catalanes".

En aquest sentit, en referència al Fons de Liquiditat Autonòmica, ha dit que "hem pagat 1.900 milions d'interessos d'un deute que no existiria si en lloc de donar-nos crèdit amb els nostres impostos ens els retornessin perquè són nostres. Això [els 1.900 milions] és aproximadament sis vegades el pla de xoc social; hauríem pogut finançar sis plans com aquest".

Junqueras ha volgut també tranquil·litzar els funcionaris sobre les mesures que pugui adoptar el Govern: "si algú té por, que deixi de tenir-ne".