"El Tribunal Constitucional comença a estar fart de fer el paper d'òrgan repressor i prohibidor de tot". Així de clar ho ha volgut deixar el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio on ha volgut recordar que "el tema de suprimir el cànon digital català no es va aprovar per majoria al TC". En referència al cànon digital ha indicat que ja s'està treballant en l'aplicació d'un de nou "que es tindrà tan aviat com es pugui". 

El vicepresident ha posat de manifest que "el TC no està format per jutges de carrera, sinó per militants del partit que governa, ja que ell mateix el nomena", de la mateixa manera que "qui suspèn les lleis és el Govern no el TC, qualsevol cosa que presenten s'ha de suspendre automàticament". És en aquesta línia que ha assegurat que el TC ja no vol fer més d'òrgan prohibidor.

Pel que fa a la reforma del reglament del Parlament, Junqueras ha dit que està pensada "per ajudar al bon funcionament de Catalunya", i ha remarcat que "no passa res per aprovar les coses per lectura única ja que el Govern espanyol va aprovar la Constitució així". 

"Resulta que tot el que s'aprova al Parlament català és il·legal, el mateix als altres llocs és legal", ha exasperat el vicepresident assegurant que "se'ns vol situar constantment en l'excepcionalitat, però no és cert, actuem amb molta normalitat". Junqueras opina que "el que és ecxepcional és prohibir a Catalunya el que es permet als altres Parlaments".

En referència a les declaracions que el president del PPCatalà, Xavier García Albiol, va fer dissabte dient que "o es tornen les urnes o se les hauran de menjar", Junqueras ha ironitzat sobre el tema dient "això d'Albiol és una aportació molt interessant al debat entre Catalunya i Espanya".

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda ha volgut fer referència als interrogatoris que la Guàrdia Civil va realitzar la setmana passada a alts càrrecs del Govern català i treballadors públics en relació a l'organització del referèndum. Ha apel·lat Rajoy exigint que aclareixi els fets ja que "interroguen amb l'excusa que ho fan sota un mandat judicial i el TC assegura que no ho han ordenat". Junqueras creu que el president espanyol "ha d'explicar que uns funcionaris d'Interior interroguin dient que tenen ordres judicials".

Pel que fa a les dues concentracions que s'han organitzat aquest matí a Travesera de Gràcia en suport i contra les actuacions de la Guàrdia Civil, ha explicat que no tem cap enfrontament entre la CUP i unionistes.

Finalment, en matèria d'economia s'havia de parlar del FLA; ha indicat que l'economia catalana creix el doble de ràpid que la mitjana d'economies de la zona euro, i que si en algun moment es decideix retirar el FLA "ja ens espavilarem, ningú ha de patir".

Sixena

Preguntat pels béns de Sixena, ja que aquest dilluns finalitza el termini ordenat per la jutgessa perquè la Generalitat retorni les 44 peces d'art sacre del Reial Monestir de Sixena (Osca) que es troben al Museu de Lleida, ha assegurat que la posició del Govern "és legalment molt sòlida".

"Més enllà de la llei i de la seva interpretació, que estic convingut que ens assisteixen, també hi ha raons de consciència", ha afirmat Junqueras, que ha defensat l'objectiu del Govern de no posar en perill el patrimoni històric d'aquestes peces.