Míting massiu, emotiu i amb tota la carn a la graella d'ERC a Badalona per tancar la campanya. L'acte ha començat amb una doble connexió entre la presó de Soto del Real i Ginebra, on han intervingut els presos Oriol Junqueras i Raül Romeva i també l'exiliada Marta Rovira, que s'han retrobat per primer cop després de més d'un any.

A escasses hores perquè s'acabi la campanya i quedi tot fiat a les urnes del diumenge, Junqueras ha volgut apel·lar al vot útil, tot assegurant que són "l'únic partit independentista i republicà que pot guanyar les eleccions". També ha defensat que és el partit més independentista "que ha existit mai" i que ha patit més repressió, pel que l'ha erigit com el "millor que pot culminar la república".

Davant unes 4.000 persones, Junqueras ha carregat contra el PSC perquè diu que són ells els que "no són de fiar". En aquest punt, ha recordat que són els que van pactar amb Cs l'any 2015, els que van votar el 155 o van permetre la investidura de Mariano Rajoy i els que es van aixecar de la taula de negociació per "la por de la plaça Colón". "El PSC no és un partit de fiar, ERC sí que ho és, sempre s’ha mantingut fidel a Catalunya i a la República", ha defensat.

Miting ERC Badalona - Sergi Alcàzar

Rovira demana omplir les urnes de llibertat

Rovira, emocionada pel retrobament però també esperonada per la cita electoral, ha demanat omplir les "urnes de llibertat i de drets civils i polítics" i ha demanat fer un vot per la "dignitat i en contra els que no tenen vergonya, en contra la judicialització, a favor de la democràcia i en contra un Estat cada vegada més escurat a l'extrema dreta". 

"Votar a favor de la llibertat és votar a ERC. No utilitzeu el vot per avalar les crosses de l’aplicació del 155, i el règim del 78", ha reclamat. "A Guanyar, que només ens queda aquesta, a guanyar fins al final", ha afegit.​

ERC miting Badalona - Sergi Alcàzar

Per altra banda, Romeva ha demanat que no hi hagi abstencionisme i la gent no es quedi a casa perquè, ha avisat, després del 28 d'abril "no hi ha marxa enrere". En aquest sentit, ha avisat que "l'única garantia perquè el PSC no pacti amb Cs és que ERC sigui molt gran i determinant". Per tot això, ha demanat aturar els del 155 i els que volen retallar drets i llibertats a les urnes aquest diumenge. 

Badalona com a exemple

Badalona ha estat la ciutat escollida pels republicans per tancar la campanya, on han reivindicat l'aliança amb els comuns sobiranistes, després del fitxatge de Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, que també han intervingut a l'acte, però també per l'acord municipal entre els republicans i Guanyem Badalona, sota el nom 'La Badalona valenta' i liderat per Dolors Sabater.

Aquesta aliança ha estat, de fet, la que els republicans han utilitzat per fer bandera durant tot el míting i, un dels principals en fer-ho ha estat el número dos d'ERC, Gabriel Rufián, que ha aprofitat l'emplaçament per fer una nova crida al votant "socialista i catalanista que encara queda". També ha carregat contra Ciutadans, que ha assegurat que no representen els treballadors andalusos o extremenys que van venir als anys seixanta, sinó als "senyorets" que els van fer fora. Un missatge important en una ciutat com Badalona, que va rebre gran part d'aquesta immigració i que durant anys va ser un dels feus del socialisme.

Gabriel Rufián acte ERC - Sergi Alcàzar

Per altra banda, el vicepresident i president adjunt del partit, Pere Aragonés, ha aprofitat per recordar el pacte que el PSC va fer amb el popular Xavier García Albiol perquè prosperés la moció de censura a Badalona. També ha carregat contra el PSOE, a qui ha acusat d'haver "afavorit a Vox de forma irresponsable en aquesta campanya per intentar debilitar el PP".

Finalment, el president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat que Badalona és "la república que volem i guanyarem", perquè és una ciutat "feta des de baix, plural i diversa", i ha defensat que tant les eleccions generals de diumenge com les municipals del 26 de maig han de ser "el dic de contenció contra el feixisme". 

Els republicans han tancat així una campanya que van començar ja amb les enquestes a favor i que ha estat controlada i sense sorpreses fins al final, per intentar mantenir la primera posició, davant un partit socialista que anava frec a frec. Després de quinze dies de mítings i actes arreu de Catalunya, el veredicte serà a les urnes aquest diumenge.