El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, se sincera en el podcast del Youtuber Jordi Wild. En l'entrevista, feta pública aquest dijous al canal Jordi Wild Project, el polític ha conversat durant hores amb l'influencer català sobre la seva joventut, el seu accés a la política, el seu pas per la presó i altres aspectes de la seva vida privada. Ja en el preàmbul, Junqueras i Wild han dibuixat un paral·lelisme entre l'assetjament que pateixen figures com l'entrevistador a les xarxes per voler mantenir converses amb personatges controvertits, i el clar afany del polític pel diàleg: "És més productiu i molt més útil parlar amb aquells amb els que no estàs d'acord per intentar buscar aquells aspectes en els quals sí que podeu estar d'acord i millorar les vides de la gent", ha reflexionat a l'inici del vídeo. "Al final, aquesta és la nostra feina, o hauria de ser-ho". Negociar amb qui ja estàs d'acord, ha afegit, és "felicitar-se l'un a l'altre".

Decisions

Sobre l'etapa de la seva vida abans d'entrar en la política institucional, Junqueras l'ha recordat amb molt bons ulls. "Jo era molt feliç", ha dit sobre el seu treball com a professor d'universitat, "m'ho passava molt bé. Hi ha una certa enyorança per aquesta vida", ha reconegut. En to burleta, Wild li ha preguntat si, mirant-lo retrospectivament, creu que es va equivocar endinsant-se en la política: "Sí", ha rigut el líder d'ERC, seguint-li la broma. "De fet, molts dels meus amics sempre m'han dit que 'cada vegada que prens una decisió, vas a pitjor'. I, per tant, m'aconsellen deixar de prendre decisions". Preguntat precisament sobre les amistats amb persones que ideològicament es troben als seus antípodes, Junqueras ha esmentat la seva etapa com a eurodiputat, i ha recordat les seves converses amb José Manuel García-Margallo, exministre del PP, com a "intel·lectualment útils".

Més que el procés

Després de repassar l'etapa més inicial de la vida de Junqueras, Wild s'ha endinsat en el seu rol en el procés independentista. Per introduir el tema, l'entrevistador ha suposat que als membres d'Esquerra "us ha de fer ràbia" que només se'ls vinculi amb això, perquè "heu fet molt més", que el que es mostra en els mitjans espanyols. Junqueras li ha donat la raó al Youtuber, però ho ha matisat: "Una cosa va amb l'altra. Nosaltres fem tot el bé que podem, entre altres coses, per intentar guanyar-nos la confiança de la majoria de la societat, per construir una república." Quant a les raons per ser independentista, el líder d'ERC ha llançat aquesta justificació: "Estem convençuts que amb les eines d'un Estat, podríem ser més útils" per a la societat. "Som independentistes", ha reiterat, encara que ha afegit que aposta per tenir "la millor relació amb Espanya".