El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, compareixeran a dues comissions parlamentàries diferents per donar explicacions sobre el cas del jutge Santi Vidal. La CUP ha donat suport a la petició de compareixença del vicepresident per el cas de la ja exsenador.

Les compareixences de Junqueras i Salvadó les ha confirmat el portaveu de JxSí, Roger Torrent, un parell d’hores després que la portaveu del Govern, Neus Munté, hagi assegurat que només seria Salvadó qui comparegués sobre aquest tema.

Finalment, JxSí demanarà una ampliació de l’ordre del dia de la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del proper 15 de febrer. El partit del Govern modificarà  l’orde del dia per tal que Junqueras respongui les preguntes dels grups parlamentaris sobre aquesta qüestió.

D’altra banda, aquest dimecres a la tarda, a la comissió d’Economia prevista en la qual s’han d’aprovar els pressupostos, també es demanarà la compareixença del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.

JxSí, la CUP i PSC, com a mínim, votaran a favor, per tant, la compareixença de Salvadó tirarà endavant. Salvadó haurà de comparèixer per explicar l'ús que fa la Generalitat de les dades fiscals dels catalans.

La CUP vol a Junqueras

La compareixença de Junqueras a la CAI ja estava prevista per tractar altres temes de Vicepresidència i JxSí demanarà una ampliació de l’ordre del dia per incloure també aquest assumpte, com ha reclamat també la CUP a la Junta de Portaveus. "Entenem que amb una compareixença n'hi ha prou, però ens hem d'assegurar" que el dia 15 abordarà el cas Vidal, ha apuntat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.

Si de la intervenció de Junqueras a la CAI en queden "coses per aclarir o nous fronts" els cupaires adverteixen que reclamaran una compareixença del vicepresident del Govern al Parlament, com demanen PSC, PPC i CSQP.

Esquerra assumeix el cost

El diputat de JxSi, Roger Torrent, ha defensat compareguin només Junqueras i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, perquè ha apuntat que el cas afecta el seu departament.

A més, d’aquesta manera el pes de la responsabilitat de l’acció de l’exsenador, Santi Vidal, recau sobre Esquerra que assumeix que són dos membres del Govern i del seu partit -el mateix que el de Vidal- els qui han de donar les explicacions.

Torrent ha defensat que tant el Govern com el grup parlamentari de JxSí està “disposat” a explicar-se “tot el que faci falta” i a “donar la cara” per unes declaracions de Vidal que ha considerat “desafortunades i errònies”. “Es pot investigar i auditar el que es vulgui, estem absolutament tranquils i tant el grup parlamentari com el Govern estem disposats a donar la cara”, ha declarat.

En ser preguntat sobre perquè JxSí ha rebutjat la compareixença del president, Carles Puigdemont, al ple de la propera setmana que havia fet C’s, Torrent ha contestat que les declaracions de l’exjutge Santi Vidal afecten la conselleria d’Economia i per això ha defensat que “el més oportú” és que siguin els seus responsables els que en parlin. En aquest sentit, ha indicat que ja ahir van demanar la compareixença de Salvadó en la comissió d’Economia i que entenien que Junqueras podia respondre a les preguntes que li fessin els diputats en la compareixença del febrer a la CAI.

Tot i això, ha afegit que han volgut “deixar-ho clar” i per això demanaran la ampliació de l’ordre del dia per incloure les explicacions de Junqueras sobre el cas Vidal. “Volem demostrar que estem disposats a parlar-ne i donar la cara allà on sigui”, ha declarat.

Junqueras, Pulgarcito i l'home llop

La diputada de l'esquerra anticapitalista Eulàlia Reguant ha considerat que és "surrealista" la llista de peticions de compareixença que els grups parlamentaris han entrat per a la Comissió d'Afers Institucionals. "I Pulgarcito, i la Blancaneus, i l'home llop i Tarzan", ha ironitzat en roda de premsa al Parlament parodiant la cançó de Jaume Sisa.

Els anticapitalistes entenen que qui ha de donar explicacions és Junqueras com a responsable d'ERC, partit pel qual Vidal era senador. "No és una exigència de ningú, s'ha d'entendre com una oportunitat per explicar-se", ha assegurat Reguant.

Els cupaires, que creuen que Junqueras hauria hagut d'anunciar de forma voluntària la seva compareixença, no donaran suport a la petició de PSC, CSQP i el PPC de demanar una compareixença en aquest cas a la comissió d'Economia –es votarà aquest dimecres. "Amb una n'hi ha prou". Ara bé, si consideren que les explicacions del dia 15 a la CAI "no són correctes, queden coses per aclarir o nous fronts" demanaran llavors les compareixences "que siguin convenients".