El departament de la Vicepresidència, que encapçala Oriol Junqueras, i el d’Exteriors, que lidera Raül Romeva, assumiran la compra de les urnes que hauran de servir per al referèndum de l’1 d’octubre. Fonts del Govern de la Generalitat han explicat que el proper dimarts el vicepresident i el conseller d’Exteriors demanaran que de manera oficial se’ls autoritzi per assumir aquesta compra, actualment en mans de Governació, i el Consell Executiu acceptarà amb un acord de Govern que sigui així.

Aquest moviment farà que la gestió de la compra d’urnes es gestioni i es lideri formalment entre els departaments de Junqueras i Romeva, però a hores d’ara està per determinar qui efectuarà l’operació de compra concreta.

El Consell Executiu de dimarts vinent assumirà en conjunt la decisió d’encarregar a Vicepresidència i Exteriors la compra d’urnes. Amb aquest acord de Govern, l’executiu col·legia d’alguna manera la decisió d’adquirir-les per fer-les servir al referèndum de l’1-O. Formalment, però, l’operació estarà en mans de Romeva i Junqueras, que van rebre al setembre del 2016 l’encàrrec compartit d’organitzar el referèndum sota la coordinació del vicepresident. 

La decisió, donada a conèixer aquest dimecres per fonts de l’Executiu, arriba just després de conèixer-se que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, prepara una reorganització del Govern de cara a l'1-O

A més, amb l’autorització a Exteriors i Vicepresidència perquè comprin les urnes, el Departament de Governació que encapçala Meritxell Borràs quedarà alliberat d’aquesta competència, que li ha costat, de moment, l’obertura d’un procediment d’investigació a la consellera i a qui fos secretari general, Francesc Esteve, per engegar el procés d’homologació d’empreses a les quals adquirir les urnes. 

El que fins ara no ha quedat clar, però, és qui executarà directament la compra i qui estamparà la signatura en l’ordre executiva de l’adquisició. De moment, però, seran Romeva i Junqueras, i no Borràs, qui gestionin el procés de compra.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat