Oriol Junqueras i Raül Romeva han recusat el magistrat Manuel Marchena, que és qui ha de presidir el judici per l'1-O.

L'escrit s'ha entrat aquest matí i ha coincidit amb la carta feta pública per Marchena on renuncia a presidir el poder judicial. La filtració de l'acord entre PP i PSOE per a col·locar-lo al capdavant del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem és la gota que ha fet vessar el got de la paciència dels advocats i els presos polítics que ja havien recusat en altres ocasions el president del tribunal que els ha de jutjar.

Entre les al·legacions que enumera l'advicat Andreu van den Eynde, hi ha la imparcialitat del magistrat. I concreta que "les recents notícies relatives a l'existència d'un acord polític per al repartiment de les vocalies del òrgan de govern dels jutges i concretament les manifestacions
efectuades i fetes públiques del Senador Sr. Ignacio Cosidó segons la qual el pacte entre els partits PP i PSOE s'hauria efectuat amb la intenció de controlar políticament i afectar tant el Tribunal Suprem com a la Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través de tals nomenaments, controlar el resultat i sentit dels procediments tractats en aquests Tribunals. En aquest pacte hauria tingut singular protagonisme la candidatura del magistrat recusat a presidir el CGPJ a qui s'hauria atorgat per l'esmentat Senador la responsabilitat de "guanyar" les votacions mitjançant l'anul·lació de la minoria "progressista" de tal òrgan de govern.

L'escrit insisteix que "el magistrat recusat és, doncs, protagonista d'aquest pacte per controlar el poder judicial, i a ell se li atribueixen característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la imparcialitat per a la participació en el procés que ens ocupa, característiques que no es les atribueix aquesta part sinó ni més ni menys que un Senador encarregat de negociar i acordar la seva candidatura a la presidència del CGPJ per a la persecució d'uns interessos polítics públicament coneguts ja".

 

 

Junqueras i Romeva han estat el primers en presentar l'escrit. L'advocat Jordi Pina que porta la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez està també acabant l'escrit de recusació per entrar-lo en les properes hores. Marina Roig advocada de Jordi Cuixart té també l'escrit a punt per entrar-lo avui.

Carme Forcadell i Anna Simó s'afegiran a l'escrit de recusació de Junqueras i Romeva.

Qui no recusarà el jutge Manuel Marchena és Joaquim Forn, segons fonts del seu despatx d'advocats.