Deixar en suspens la pena de presó mentre duri l'emergència sanitària pel coronavirus. Això és el que demana l'advocat Andreu Van den Eynde pels seus clients, els republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva. Van den Eynde ha enviat aquest dilluns un escrit al Tribunal Constitucional en el qual demana la suspensió de la pena de presó, i també la d'inhabilitació, emparant-se en les resolucions de l'OMS i del Consell d'Europa que demanen als estats "alternatives a la presó" durant la pandèmia. 

En l'escrit presentat al TC, s'assegura que no deixar Junqueras i Romeva en llibertat durant aquesta situació pot provocar-los una "greu afectació al dret a la vida, a la integritat física i moral, a la dignitat i a la vida família" i s'avisa d'un possible "dany irreparable". Per tot això, es demana la seva llibertat durant el confinament de coronavirus i s'avisa que l'actual situació fa "impossible" qualsevol risc de fuga.

 

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també va demanar la setmana passada poder passar el confinament fora de la presó. Cuixart s'ha hagut de passar 24 hores tancat a la seva cel·la durant dues setmanes per passar la quarantena del coronavirus, que ha acabat aquest dilluns.