Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa, condemnats tots tres pels fets de l'1 d'octubre, han presentat aquest dijous recursos d’empara al Tribunal Constitucional contra la revisió de la condemna, després que el Tribunal Suprem rebutgés l’incident de nul·litat presentat pels republicans el passat mes de març. Els seus advocats, Andreu van den Eynde (Junqueras i Romeva) i Mariano Bergés (Bassa), mantenen que la preparació i execució del referèndum de l’1 d'octubre no constitueix cap delicte, argument que les defenses han sostingut des del primer dia. Després de la reforma del Codi Penal, pactada entre els republicans i el govern espanyol, el Tribunal Suprem va revisar la condemna dels presos independentistes, i va condemnar Junqueras, Romeva i Bassa, a banda de Jordi Turull, pels delictes de malversació i desobediència, mantenint la inhabilitació fins al 2031. Els republicans van presentar al març un incident de nul·litat contra la revisió de la sentència de Manuel Marchena, en el qual els advocats carregaven contra el fet de mantenir la pena sobre la malversació quan ja s'havia derogat el delicte de sedició. A finals de juny, però, el Tribunal Suprem va desestimar aquest recurs i el de Jordi Turull contra la interlocutòria. 

Demanen la suspensió cautelar de la inhabilitació  

Ara, com ja van fer en l’incident al Suprem, els advocats dels tres exconsellers del Govern de l'1-O denuncien que, en la revisió de la sentència, no s’ha aplicat la llei vigent després de la reforma del Codi Penal. Per un costat es manté la pena per malversació, "un delicte que els advocats sempre han qüestionat perquè no hi ha corrupció", tal com recull el comunicat publicat per Esquerra Republicana, assenyalant que en la sentència no es fa cap referència a “l’apropiació” ni “l’ànim de lucre”. “Reiterem que la interpretació del Suprem en aquest extrem s’allunya de la voluntat evident del legislador amb la reforma”, apunta Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, en l'escrit difós pel partit. Per altra banda, els lletrats subratllen que la sentència manté la inhabilitació absoluta, vulnerant els drets de representació i participació polítiques, perseguint el "silenciament de l'independentisme", a través de qui són els seus líders polítics. Com ja van expressar en l'incident de nul·litat, consideren que la pena es manté d'una manera "irracional", ja que si bé el delicte de sedició ja no apareix en el Codi Penal, la pena és la mateixa. “Resulta irracional i contrari al principi de proporcionalitat penal que la desaparició del delicte de sedició no tingui cap impacte en la determinació de la pena”, assegura el text. 

Per tot plegat, els republicans demanen la nul·litat de la revisió i la restitució dels seus drets fonamentals, així com la suspensió cautelar de la inhabilitació mentre el tribunal no es pronunciï. Amb aquest escrit, els advocats de Junqueras, Romeva i Bassa esgoten la via interna. El següent pas seria portar "fins al final" aquesta causa al Tribunal Europeu dels Drets Humans, "on es denunciaran tots els drets fonamentals que queden vulnerats per la no aplicació de la llei més favorable", segons el comunicat emés per Esquerra Republicana.