El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la consellera de presidència, Neus Munté, han volgut restar importància a les discrepàncies entre ERC i el PDeCAT.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va plantejar aquest dimarts la possibilitat de crear una borsa d’aturats que podrien exercir de voluntaris en l’organització del referèndum. Però la també portaveu del Govern, Neus Munté, va desautoritzar hores més tard Rovira i va assegurar que el que afirmava “no forma part de les decisions del Govern”.

Preguntat sobre les declaracions creuades de Munté i Rovira, Junqueras ha dit que “hi ha un compromís de tots” per fer possible el referèndum i ha reiterat la necessitat que hi hagi un treball conjunt entre les diferents institucions per superar els reptes de futur que té Catalunya. 

En aquest sentit també s’ha pronunciat la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, en una entrevista a Ràdio 4, i ha apel·lat a preservar la unitat i evitar “airejar” les discrepàncies dels partits independentistes.

“Hem d’assumir que hi haurà discrepàncies i aspectes a millorar, però cadascú ha de fer el que li toca. No em sento amb més autoritat o informació que ningú per dir què ha de fer el Govern”, ha assegurat en relació a les declaracions de Rovira.

Disciplina de vot

Un altre dels temes que porta cua aquests últims dies és el fet que pugui haver divisió de vot al Parlament entre els socis de Junts pel Sí. En declaracions a Efe, Munté, ha assegurat que, en cas que es trenqués la disciplina de vot no seria “dramàtic”, sempre que sigui en qüestions alienes al procés sobiranista, i que serviria per marcar “un perfil propi”. 

"És coherent, sa i necessari per a tots que en altres aspectes -que no siguin del procés sobiranista- puguem mostrar les nostres diferències sense que sigui negatiu ni de bon tros dramàtic", ha expressat. Segons Munté, la diferència en el vot respondria a les "diferències notables" en el model de societat entre els partits que integren Junts pel Sí.

El PDeCAT i ERC ja han votat per separat en alguna ocasió en aquesta legislatura. L'última el passat ple del Parlament, concretament en un punt d'una moció de la CUP que advocava per la remunicipalització de serveis bàsics i béns comuns privatitzats.