Entre els "favors" de l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo per evitar suports internacionals al referèndum, hi ha l'obertura de ports espanyols a vaixells de guerra russos. Així ho ha afirmat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a Nació Digital, on també ha deixat anar que "les paraules de Margallo són la millor demostració que hi ha un consens internacional cada cop més gran a favor de la democràcia". 

A parer seu, el subministrament a vaixells de guerra de països no membres de l'Aliança Atlàntica "li ha generat dificultats amb els seus aliats, perquè contravé les bones pràctiques que s'esperen d'un aliat d'aquest tipus".

Junqueras també ha descartat concretar més la data i la pregunta del referèndum tal com va exigir la CUP aquesta setmana. "Per respecte al Pacte Nacional pel Referèndum, donem-li temps abans de fixar data", ha demanat Junqueras, i ha afirmat que els propers pressupostos seran a la República catalana.

El també líder d'ERC no s'ha volgut mullar sobre si una Catalunya independent hauria de tenir exèrcit i si aquest hauria d'integrar-se a l'OTAN. "Això ho hauran de decidir els ciutadans amb els seus vots i que, en tot cas, abans hem de fer la República", ha defensat.