Després de 453 nits a la presó, les reflexions i idees del president d'ERC, Oriol Junqueras, han tornat a ressonar en el gran acte que s'ha celebrat aquest dimarts al vespre al Sant Jordi Club. Ho ha fet a través d'un holograma i amb la veu del seu germà, molt semblant a la del vicepresident empresonat, així com també la d'altres personalitats. L'acte, que ha aplegat fins a 2.500 persones i ha comptat amb la presència de nombroses personalitats, ha servit a Esquerra per fer una demostració de força i marcar perfil propi, a una setmana del judici de l'1-O i pocs mesos abans de les eleccions europees i municipals.

Durant el seu discurs, Junqueras ha llençat un missatge a la Crida, l'espai impulsat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, i constituïda aquest cap de setmana i ha defensat que els republicans no pensen renunciar mai a "estendre la mà en aquests espais polítics diversos amb els quals compartim alts ideals", en referència als comuns i donant un missatge clar a les crides de l'espai de Puigdemont a la unitat electoral. ERC té el seu propi projecte i vol seguir marcant perfil propi com l'independentisme "obert i efectiu" i que pot construir "articular políticament majories àmplies de fins al 80% sumant i teixint complicitats" amb diversos espais polítics.

La conferència ha estat llegida, a més de pel germà de Junqueras, per altres personalitats que van des d'Empar Molier fins a Joan Ignasi Elena, passant per republicans com la diputada Najat Driouech, el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i número dos a les europees i parella de Raül Romeva, Diana Riba.

El líder dels republicans ha defensat que Esquerra Repúblicana vol "construir majories democràtiques, progressistes i republicanes inapel·lables com a pas indispensable en el projecte de construcció republicana" i ha defensat que no pensa "renunciar mai" a "estendre la mà a aquests espais polítics diversos amb els quals compartim alts ideals" per tal de "sumar", "enfortir-nos" i "guanyar el país". En aquest sentit ha apostat per "construir aquestes majories estirant a banda i banda", situant-se al centre de l'espectre polític entre Crida i comuns i CUP.

Aposta per "noves aliances" per trobar un nou "com i quan"

Per tot això, ha apostat per construir una "majoria republicana" i per tornar a teixir les aliances "entre l'independentisme i totes les forces partidàries del dret a decidir". "L'1-O, la gran fita d'aquests últims anys, és inexplicable sense aquestes aliances", ha defensat, apel·lant a l'esperit del 3-O. "Hem de trobar i trobarem, un nou com i un nou quan que facin democràticament possible la República catalana", ha defensat.

Pel que fa al futur del projecte independentista, Junqueras ha defensat que el "millor instrument és un referèndum, que ha de ser reconegut per la pròpia ciutadania i verificable a nivell internacional". Tot i això, ha reconegut que "l'estat no s'asseurà a negociar per voluntat pròpia, perquè mai no ho ha fet", sinó que ha defensat que caldrà "crear les condicions necessàries perquè ho faci i assumeixi que la solució és política i democràtica". 

Amb tot, però, ha deixat la porta oberta a "no renunciar a cap via democràtica i pacífica per assolir la República Catalana com a Estat independent". "Si cal, apostant per la via de la mobilització massiva i la desobediència civil", ha afegit, recordant referents com Martin Luther King o Mahatma Gandhi.

conferència Junqueras 29 de gener - Sergi Alcàzar

"És qüestió de temps que el règim acabi caient"

A més, a les portes del judici de l'1-O, ha exposat les línies generals de la seva defensa durant aquest procés. En aquest sentit, Junqueras s'ha mostrat convençut que "només és qüestió de temps que el règim acabi caient" perquè "a nosaltres ens empresonaran però les idees persisteixen i no podran fer pensar diferent a més de 2 milions de catalans". "Fins quan retindran a tot un poble per la força?", s'ha preguntat, al que ha afegit que si han de recórrer a la repressió "per evitar que el poble i la democràcia decideixi quin futur vol, és que realment estan perduts".

A més, ha defensat que el procés independentista "és l’amenaça més gran que ha existit en contra del poder de l’oligarquia espanyola, en contra dels privilegis polítics i en contra de statu quo" i que "darrera el seu discurs de la unitat d’Espanya, hi ha amagat l’interès pur i dur de mantenir els privilegis d’uns pocs: de la classe política i econòmica de l’Estat espanyol".

També ha defensat que durant el judici plantarà cara al "règim del 78" i ha avisat que si la involució democràtica no s'atura, "al final ens acabarà afectant a tots els demòcrates".

L'Estat acabarà "al banc dels acusats"

Junqueras ha assegurat que no se'n penedeix de res, "sinó que me'n sento legítimament orgullós" i ha defensat que "si la presó és el preu que hem de pagar per la llibertat el pagarem". El líder dels republicans s'ha mostrat convençut que l'Estat no es podrà resistir "a una sentència exemplarment dura" perquè "els mou la venjança".

Tot i això, s'ha mostrat convençut que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg els acabarà donant la raó. "Farem que qui acabi al banc dels acusats sigui l’Estat", ha assegurat, tot afegint que: "posarem un mirall davant l’Estat perquè tot el món en conegui la seva cara més fosca".

Segons Junqueras, "cada dia que ens mantenen a la presó, el nostre moviment es fa més gran, més fort, més creïble i més invencible" i ha afirmat que la repressió només demostra "l'absoluta feblesa de l'Estat". "Si creien que amb la repressió, les amenaces i empresonant-nos recularíem o canviaríem, no ens coneixen, ni a nosaltres ni al poble català". 

conferència Junqueras 29 de gener - Sergi Alcàzar

Les municipals, una nova "prova de foc"

Pel que fa les eleccions municipals, Junqueras assegura que són una "nova oportunitat" per "enfortir les institucions a nivell local i reagrupar forces" i que han de servir per "construir majories republicanes". Així, ha defensat que cal "enfortir-nos a tots i cadascun dels municipis, molt especialment a les regions metropolitanes i a la capital del país". En aquest sentit, ha situat aquestes eleccions com "una prova de foc" per fer de Barcelona la "capital de la Catalunya republicana" i un "referent de la lluita per la llibertat". 

En aquest sentit, ha defensat la candidatura d'Ernest Maragall a la capital catalana perquè ha assegurat que representa una ciutat "orgullosa i solidària", "baluard de la defensa dels drets i les llibertats" i una "capital del món que vol brillar amb llum pròpia".

També sobre eleccions, però en aquest cas les europees, de les que és candidat, Junqueras ha defensat que "ens hi juguem la defensa de la democràcia, la llibertat, els drets fonamentals de totes les persones". A més, ha assegurat que han de servir per "posar un mirall a l'Estat i que Europa se n'adoni de com és veritablement Espanya". Així, "podrem col·locar-nos al costat de demòcrates europeus, com hem fet en altres moments històrics", ha defensat el líder d'ERC en aquesta conferència escrita des de Lledoners. 

La conferència ha acabat amb un prec. Davant el "judici sumaríssim" i de la "suma de peticions de centenars d'anys de presó", Junqueras ha demanat que no hi hagi "plors" ni "laments" i ha reclamat perseverança i que ningú tingui cap dubte que "més d'hora que tard es dibuixarà un somriure que serà etern als ulls de tota la bona gent". "Us necessitem enèrgicament il·lusionats, com ho estàveu abans de l'1 d'octubre", ha defensat, al que ha afegit: "som la llavor de totes les victòries. Guanyarem!".

Conferència Junqueras 29 de gener - Sergi Alcàzar

A la conferència, a més de la plana major d'ERC, hi han assistit representant d'altres partits com Eduard Pujol (JxCat), Elisenda Alemany i Joan Josep Nuet (Comuns), Carles Riera (CUP), així com també Marcel Mauri (Òmnium) i Jordi Ollé (ANC) i alguns dels familiars dels presos, entre d'altres personalitats.