El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, considera que la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea és "clara i contundent" i que representa "una victòria que indica que acabarem guanyant". 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la primera des que va saber que la justícia europea reconeixia la seva immunitat i el dret de ser eurodiputat, el líder d'ERC ha assegurat que "està acostumat" que el Suprem no actuï d’acord amb la llei. Junqueras ha rebut amb "prudència i serenitat" aquesta resolució. 

La decisió constata, segons Junqueras, que "res del que va fer" sent vicepresident del govern de Carles Puigdemont era delicte. "No només era legítim, sinó legal. I vam assumir els riscos que implicava intentar-ho, i un d'aquests riscos era ser a la presó, i aquí estem", ha indicat. A més, ha dit, la resolució els atorga el dret de "tornar-ho a intentar quan tinguem majories clares i repetides en el temps". 

Tot i que per a Junqueras seria un "honor ocupar l'escó d'eurodiputat", no és urgent sortir de la presó. El que sí que ho és, ha dit, "és la llibertat del país i del conjunt de la ciutadania". "Som a la presó, doncs hi som. Hi ha coses molt pitjors que ser a la presó i millor ser-hi per fer el que havíem de fer", ha argumentat. Junqueras ha afirmat que té ganes d'anar a l'Eurocambra per defensar-hi la independència de Catalunya i afrontar els reptes que té la UE, com el canvi climàtic, la feminització de la societat i el "repte majúscul demogràfic".

A més, el líder d'ERC ha precisat que el que li agradaria és "veure com voten els meus companys eurodiputats mirant-me als ulls. Com Dolors Montserrat, que deia que jo havia de ser a la presó. Que m'ho digui mirant-me als ulls. Podria? Estaria encantat d'escoltar la resposta".

"La negociació ha de continuar"

El president d'ERC reclama que, independentment que sigui a la presó o no, la negociació amb el PSOE no s'ha d'aturar, unes declaracions que va fer sense tenir la informació que ERC congelaria les reunions amb els socialistes fins que l'advocacia de l'Estat es pronunciï sobre la decisió del TJUE.

Preguntat per si ERC ha abandonat la unilateralitat, tal com va dir el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, Junqueras ha respost que "qui hauria d'abandonar la unilateralitat de la judicialització i de la repressió hauria de ser l'Estat" i ha declarat que ell sempre ha estat "multilateralista".

En referència a la sentència del TSJC que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, un any i mig per no haver retirat a temps la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels presos i exiliats, Junqueras s'ha limitat a dir que "és una demostració de quin és el nivell de la justícia a Espanya".

Pel que fa a l'escenari que pot obrir aquesta inhabilitació, que no es farà efectiva fins que la sentència sigui ferma, Junqueras no es mulla sobre si hi ha d'haver eleccions argumentant que no és una decisió que hagi de prendre ell, però afegeix que "el que serà bo per a la gent és que s'aprovin els pressupostos, però això no té per què implicar que s'esgoti la legislatura".