Per commemorar els cinc anys del 20-S no hi ha hagut tant rebombori com amb la manifestació de la passada Diada. Esquerra Republicana, que llavors estava al càrrec del Departament d’Economia, ha celebrat un acte de partit en solitari. Ho ha fet per a reivindicar-se com els que van fer possible el referèndum de l’1-O, malgrat els catorze alts càrrecs detinguts. I per a respondre novament als qui els critiquen. La secretària general, Marta Rovira, ha carregat justament contra els qui els volen donar “lliçons de mobilització”, recordant la d’aquell dia. I el president del partit, Oriol Junqueras, ha advertit, com ja va fer l’Onze de Setembre, que “no es deixaran pressionar” per ningú i no es mouran “ni un mil·límetre” de la seva estratègia. Tot plegat en plena crisi de Govern i torcebraç amb Junts per Catalunya. I a les portes del cinquè aniversari de l'1-O.

Oriol Junqueras ha volgut aprofitar l’efemèride per a reivindicar el paper dels republicans en el referèndum. “Si van entrar a la seu d’Economia i Hisenda i detenir tots els nostres companys no va ser per casualitat”, ha assegurat el líder del partit, que s’ha mostrat orgullós de la feina feta. Dit això, també ha llançat un avís a navegants: “No ens desviarem mai del camí. Ni un mil·límetre. No ens deixarem pressionar per ningú”. I ha reblat en aquest sentit: “No ens deixarem convéncer pels qui ens volen convéncer que hem de ser menys i més febles. Ningú ens convencerà”.

En termes similars s’ha expressat, des de Ginebra, Marta Rovira, que ha recordat que “la complicitat entre la gent i el seu Govern va permetre fer el referèndum”. I la secretària general d’ERC ho ha aprofitat per a respondre als crítics: “Avui, cinc anys després, quan se’ns volen donar lliçons de mobilització al carrer, quan se’ns acusa injustament d’haver abandonat la mobilització, a mi em xoca”. La dirigent republicana no s’ha quedat aquí i ha denunciat els independentistes que van “en contra d’un govern independentista”.

jove salvado erc - Carlos Baglietto

“No n’hi ha prou amb això”

Un altre dels protagonistes d’aquell dia va ser Josep Maria Jové, avui al capdavant del grup parlamentari d’ERC i llavors secretari general de Vicepresidència. Després de recordar la seva experiència personal, ha reivindicat que aquell dia va ser “un dia històric”, un “greu error” de l’Estat i un “punt d’inflexió”, el que “va fer possible l’1-O”. I ha reblat: “Gràcies al 20 de setembre, l’1-O va ser possible”. Per la seva part, Lluís Salvadó, llavors secretari d’Hisenda, ho ha descrit com “un intent desesperat dels aparells de l’Estat” per aturar les urnes.

Quins aprenentatges n’han extret? En el cas de Jové, dos. El primer, que “quan el poble de Catalunya està organitzat i determinat és capaç de tot el que es proposi”. El segon, “el que està disposat a fer l’Estat i que res no els aturarà per a garantir la unitat d’Espanya”. Per això, ha conclòs, “dos milions votant va ser espectacular però amb això no n’hi ha prou”. Salvadó ha aprofitat per a respondre altres: “Quan sento certes crítiques, no són conscients de l’acumulació de compromís que hi havia en les persones que estaven treballant en l’1-O”.